Hlavní obsah

Hlava polygamní mormonské sekty obviněna ze zneužití dívek

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAS VEGAS

Když dopravní policista severně od Las Vegas v pondělí večer stavěl červený Cadillac Escalade k běžné kontrole, netušil, že v něm sedí jeden z deseti nejhledanějších lidí na seznamu FBI. Byl to začátek konce polygamisty a šéfa odštěpenecké mormonské sekty Warrena Jeffse.

Článek

Padesátiletý samozvaný prorok, který měl údajně už celkem 70 manželek, se ještě pokusil o trik a vydával se za někoho jiného. Policista však měl rysy stíhaného Jeffse z fotografií dobře zapsané v paměti a nedal se obalamutit.

Jeffs nakonec kápl božskou a bez odporu skončil ve vazbě. V autě kromě jedné z jeho chotí a bratra našla policie sbírku paruk, 50 tisíc dolarů v hotovosti (přes milión Kč), laptopy a mobilní telefony.

Splaskla tím svatozář šéfa odštěpenecké Fundamentalistické církve Ježíše Krista svatých posledních dnů v očích asi deseti tisíc přívrženců žijících v přísně uzavřených komunitách zejména ve státech Utah a Arizona.

Prý jej ochraňoval Bůh

"Součástí jeho legendy bylo, že Bůh ho ochraňuje, a proto nemůže být zadržen," upřesnil téměř diktátorské postavení Mark Shurtleff, utažský generální prokurátor. Od dopadení Jeffse si slibuje, že mezi členy sekty opadne strach a budou při vyšetřování vstřícnější.

O Jeffse, který převzal žezlo v roce 2002 po svém otci, se teď ovšem budou přetahovat justice Utahu a sousední Arizony. Tam měl před dvěma lety zprostředkovat sňatky dvou nezletilých dívek se staršími muži a později v Utahu byl údajně spolupachatelem znásilnění. Za oba trestné činy mu hrozí trest až doživotního vězení.

Zatčení Jeffse je pokládáno za významný tah úřadů obou států také proti trestným činům souvisejícím s mnohoženstvím, které ještě před pár lety zdaleka tak důrazně nepotíraly.

Sekta vznikla asi před sto lety oddělením od mormonské církve, která se koncem 19. století po letech stíhání polygamie zřekla. Její současní členové nelibě nesou, že jsou v povědomí mnoha lidí stále spojováni s mnohoženstvím. Sídlem sekty je město Hildale v Utahu. Není vyloučeno, že se přenese do texaského Eldorada, kde byl už postaven nový kostel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám