Hlavní obsah

Hitlerův šéf tajných zbraní za války sebevraždu nespáchal, ale odjel do USA

Právo, mcm

Celá desetiletí se uvádělo, že Hans Kammler, šéf zvláštního oddělení pro vývoj nacistických tajných zbraní, spáchal na konci války sebevraždu – snad někde u Prahy. Podle deníku Die Welt sílí spekulace, že jej z Německa „vyvezla“ americká tajná služba OSS, předchůdkyně CIA.

Foto: Profimedia.cz

Letounová střela V-1

Článek

Kammler únik věru potřeboval. Vystudovaný architekt stál nejen za vývojem tryskových letadel, „létajících bomb“ V-1 či raket V-2, které zabíjely civilisty v Londýně a jinde.

Jako hlavní inženýr SS nesl odpovědnost také za stavbu krematorií v nacistickém likvidačním táboře Osvětim-Březinka a za „ničení prací“, použité vůči nuceně nasazeným při přemisťování zbrojovek pod zem. Na konci března 1945 vydal dokonce sám rozkaz ke zmasakrování více než dvou set nuceně nasazených v Arnsbergském lese.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Die Welt se odvolává na studii historika Rainera Karlsche, která má vyjít příští týden v časopise Zeitschrift für Geschichtswissenschaft. Karlsch v ní upozorňuje, že jakékoli stopy po generálovi SS chybí už od konce dubna 1945.

Údajná sebevražda 9. května mohla podle něj být jen výmyslem dvou jeho spolupracovníků, kteří ji místopřísežně potvrdili, což se tehdy dělalo.

Důkaz prý přišel ze smrtelné postele

Historik se odvolává i na přiznání Donalda W. Richardsona (1917–1997), které tento bývalý pracovník OSS učinil před svými dvěma syny na smrtelné posteli. Richardson prý dostal Kammlera do USA a tam jej osobně vyslýchal ve vězení se zvláštním bezpečnostním režimem. Po dvou letech pak prý Kammler spáchal sebevraždu.

Die Welt ale také upozorňuje, že Karlsch si před devíti lety zcela zničil odbornou pověst knihou „Hitlerova bomba“, v níž tvrdil, že nacisté před koncem války několikrát úspěšně vyzkoušeli své taktické jaderné zbraně. To se ukázalo jako nesmysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám