Hlavní obsah

Hermine se asi opět stane hurikánem, vrátí se na severovýchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Bouře Hermine, která jako hurikán zasáhla sever Floridy, opět získává na síle a po víkendu zřejmě přeroste zpět v hurikán. Bouře, která připravila o život nejméně dva lidi, nyní trápí východ Severní Karolíny, kde způsobila lokální bleskové záplavy a několik tisíc lidí připravila o dodávky elektrické energie. Při svém návratu na pevninu by měla podle úřadů zasáhnout hustě obydlený severovýchod USA.

Foto: ČTK/AP

Hurikán Hermine nad Mexický zálivem. Snímek je ze čtvrtka.

Článek

Největší škody má živel na svědomí na severu Floridy, kde měl sílu hurikánu. Bez dodávek elektřiny zde zůstává odhadem 300 000 domácností, dalších více než 100 000 pak v sousedním státě Georgie, kam se Hermine zesláblá na bouři přemístila. Jižní Karolína ohlásila 23 000 zákazníků bez proudu a Severní Karolína udává, že bez elektřiny je asi 18 000 domácností.

Guvernér Severní Karolíny Pat McCrory vyhlásil stav nouze ve 33 východních okresech, škody však v postižených oblastech podle dostupných zpráv nebudou příliš vážné. Ohlášeny byly neprůjezdné silnice kvůli popadaným stromům či lokálním záplavám.

Hermine je ale dál hrozbou pro značnou část hustě obydleného východního pobřeží USA. Národní středisko pro hurikány (NHC) očekává, že bouře, která se během soboty dostala nad Atlantský oceán, opět zesílí a v pondělí se znovu může stát hurikánem. Varování, které NHC vydalo, platí pro celé pobřeží od Severní Karolíny po Rhode Island. V sobotu se maximální síla větru bouře zvýšila na 110 kilometrů za hodinu.

Guvernér státu New Jersey Chris Christie vyhlásil v sobotu s ohledem na příchod bouře stav pohotovosti pro tři okresy. Poskytl tím širší pravomoci státní policii a umožnil Národní gardě pomáhat se záchranou lidí a odklízením následků bouře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám