Hlavní obsah

Hasičské letadlo zapálilo les

Novinky,
Vancouver/Anchorage
Aktualizováno

Hasičský vodní bombardér kanadské společnosti Conair se v sobotu večer místního času zřítil v Britské Kolumbii. Oba jeho piloti zahynuli. Stroj po dopadu 160 kilometrů severovýchodně od Vancouveru začal hořet a zapálil les v oblasti, kde zuří desítky lesních požárů. K podobnému případu došlo i v neděli na Aljašce.

Foto: Andy Clark, Reuters

Jeden z lesních požárů v Kanadě.

Článek

„Nehodu nikdo nepřežil,“ sdělil mluvčí kanadské společnosti pro speciální lety Conair Rick Pedersen k sobotní nehodě.

Letadlo si najalo ministerstvo lesů a polí Britské Kolumbie, když se objevil nový požár u Lyttonu.

Přestože za vodním bombardérem letěl další stroj Conairu, takže bylo jasné, kde stroj spadl, záchranáři se v sobotu dostali jen do vzdálenosti 350 metrů od trosek. Museli zdolávat obtížný terén a v postupu jim zabránil požár, který letadlo zažehlo.

Britskou Kolumbii trápí požáry

V sobotu úřady Britské Kolumbie registrovaly 318 lesních požárů, z nichž největší se rozkládal na ploše 100 kilometrů čtverečních. Úřady kvůli mimořádnému suchu vydaly varování před zvýšeným rizikem vzniku požárů a na 70 procentech území platí přísný zákaz rozdělávat oheň v přírodě. Šest oblastí bylo evakuováno.

Do boje s ohněm se spolu s letadly, vrtulníky a těžkou technikou zapojila asi tisícovka požárníků. Britská Kolumbie požádala o pomoc další provincie.

Na Aljašce spadlo velké letadlo

Podobná nehoda se stala v neděli na Aljašce, kde odpoledne havarovalo dvoumotorové nákladní letadlo Farchild C-123. Na jeho palubě zahynuli tři lidi. Zřítilo se do národního parku Denali, uvedla CBS.

Letadlo se zřítilo poblíž severní hranice parku, ležícího 290 kilometrů severně od Anchorage. Stroj se během havárie rozpadl na kusy a zapálil okolní les. Dopadl ani ne míli od budovy vedení parku a pár desítek metrů od silnice.

Stroj před pádem letěl velmi nízko a pomalu, zřejmě se chystal přistát .

Reklama

Výběr článků

Načítám