Hlavní obsah

Haiti vyhlásilo stav nouze a měsíční smutek, na ulicích pálí mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Haitská vláda vyhlásila v pondělí stav nouze, který potrvá do konce ledna. Prezident René Preval uvedl, že pořádek ve městě Port-au-Prince pomůže nastolit 3500 amerických vojáků. I když od zemětřesení uplyne v úterý týden, stále se nedaří dodávat pomoc všem potřeným, což vyvolává vztek Haiťanů.

Článek

V zemi byl také v pondělí vyhlášen národní smutek po dobu jednoho měsíce, informovala agentura. Podle údajů vlády bylo do masových hrobů pohřbeno již 70 000 lidí. Většinou se nahrnují buldozery přímo ho hrobů, nebo je nakládají nakladače na auta a ta je do hrobů vyklápějí. Mnoho hromad mrtvol však sami Haiťané zapálili, neboť se těla začala rozkládat.

Preval vyhlásil stav nouze až šest dnů po zemětřesení. Celá vláda byla katastrofou, která si vyžádala možná až 200 000 obětí, zcela ochromena a nedokázala jednat. V ulicích nebyla policie ani hasiči.

„V Port-au-Prince máme 2000 policistů, kteří byli při zemětřesení vážně zraněni. Asi 3000 zločinců uprchlo z vězení. To je důvod, proč je situace tak špatná,“ vysvětlil Preval k důvodu, proč se nedaří distribuovat pomoc potřebným. Ve městě řádí gangy, loupí a rabují. Střelba je slyšet každý den. Humanitární pracovníci se bojí do některých oblastí vstoupit.

Rozvášněný dav ale některé z rabujících už lynčoval.

"Jsme tu hlavně pro podporu humanitární pomoci, ale bezpečnostní situace začíná být kritická," řekl v televizi ABC velitel americké vojenské pomoci na Haiti generálporučík Ken Keen.

Foto: Reuters

Ruští záchranáři u jedné z vyproštěných pomáhají vyproštěnému.

Generální tajemník OSN vyzývá k trpělivosti

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který přijel do Port-au-Prince, vyzval zoufalé Haiťany k trpělivosti. "Upřímně věřím, že Haiťané zachovají klid, a vyzývám je k větší trpělivosti," řekl Pan Ki-Mun během návštěvy ostrova. Situaci na Haiti označil za „jednu z nejhorších humanitárních krizí za několik desetiletí.“ Dodal, že zajistit jídlo pro dva milióny lidí je velká výzva.

Světový program pro výživu (WFP) předpokládá, že do týdne dokáže zajistit potraviny pro asi jeden milión lidí a do dvou týdnů pro dva milióny. V současnosti zajišťuje výživu pro asi 60 000 Haiťanů.

Foto: Louis Charbonneau , Reuters

Pohřeb bývalého šéfa sil OSN na Haiti Hedi Annabiho. tělo našli v troskách budovy OSN.

Sbírky na pomoc Haiti

  • Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic provozuje na Haiti tři nemocniční zařízení a zřídila tam několik polních nemocnic. Lidé mohou posílat peníze na účet 210 10 50 700/2700,  VS 111.
  • Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti  4095 4095/0300. Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu.
  • Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999
  • Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové  DMS HAITI na číslo 87777.
  • Sbírku vyhlásila i organizace ADRA. Otevřela účet číslo: 4028 4028/0300, variabilní symbol 391. Přispívat lze i pomocí mobilu zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.  

Reklama

Související témata:

Související články

První záběry otřesů na Haiti

Dva dny po prvních ničivých otřesech na Haiti byly ve čtvrtek zveřejněny první záběry zemětřesení v hlavním městě Port-au-Prince. Milióny zoufalých Haiťanů...

Výběr článků

Načítám