Hlavní obsah

Hackeři z Íránu a Číny napadli štáby Trumpa a Bidena, tvrdí Google

Washington

Hackeři podporovaní zahraničními vládami se v nedávné době snažili proniknout do e-mailových schránek spojených s volebními štáby amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho rivala Joea Bidena. Na Twitteru to ve čtvrtek oznámil šéf bezpečnostního týmu společnosti Google.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Na účty pracovníků Trumpovy kampaně prý cílili íránští hackeři, zatímco na členy Bidenova štábu čínští.

Google v obou případech pachatele popisuje zkratkou APT (Advanced Persistent Threat), kterou se označují kyberzločinci s podporou státních orgánů.

"TAG (zkratka týmu analytiků, pozn. ČTK) nedávno pozoroval čínskou skupinu APT cílící na pracovníky Bidenovy kampaně a íránskou skupinu APT cílící na pracovníky Trumpovy kampaně," napsal Shane Huntley, který vede oddělení Googlu monitorující kybernetické hrozby.

Google čelí v USA žalobě kvůli sledování soukromí uživatelů

Internet a PC

Šlo o phishing

Hackeři se údajně pokoušeli do účtů proniknout pomocí tzv. phishingu, což je označení pro snahu podvodně vymámit z uživatele určité služby jeho přístupové údaje. Huntley nicméně uvedl, že jeho tým neregistruje "žádné známky narušení" té či oné kampaně.

"Uživatelům jsme poslali naše varování ohledně vládních útoků a (věc jsme) předali federálním orgánům. Jestliže v tomto volebním cyklu pracujete na kampani, váš osobní účet se může stát terčem. Používejte co nejlepší ochranu," dodal Huntley.

Reklama

Výběr článků

Načítám