Hlavní obsah

Gustav zeslábl, vichr zasáhl velký ropný terminál

NEW ORLEANS

Hurikán Gustav v pondělí odpoledne zeslábl na druhý stupeň Saffir-Simpsonovy škály. Větry, které ho provázejí mají nyní v nárazech rychlost maximálně 175 kilometrů za hodinu. Zasáhl významný ropný terminál Port Fourchon, kam připlouvají tankery přivážející ropu ze zahraničí.

Článek

Port Fourchon ležící asi 100 kilometrů jižně od New Orelans minulo oko hurikánu ve vzdálenosti asi 30 kilometrů. Přes tento přístav prochází 58 procent ropy importované z Mexického zálivu. Z preventivních důvodů byla přerušena nejen těžba na mnoha z ropných plošin, ale také produkce v řadě rafinérií. Podle agentury AP byl zastaven provoz v rafinériích o kapacitě 2,4 milionu barelů ropy denně, což představuje 15 procent celkové kapacity Spojených států.

Gustav: spoušť na Kubě a New Orleans jako město duchů

Ve stejné vzdálenosti minulo oko hurikánu i Cocodrie v Louisianě.

Pokud se bude oko pohybovat rychlostí kolem 26 kilometrů za hodinu, mohl byl zasáhnout New Orleans kolem 21 hodin SELČ. "Okraj bouře už je nad deltou Mississippi a podle radaru postupuje směrem k New Orleansu," citovala agentura AFP meteoroložku Patricii Wallaceovou. Vítr a přívalové deště ale už zasáhly americké pobřeží. Byla už vydána varování opřed povodněmi a také před vysokými vlnami, které mohou bičovat pobřeží. Právě pro New Orelans jsou vysoké vlny a lijáky velkým nebezpečím, protože město leží jen metr nad hladinou moře. To se naplno ukázalo v roce 2005, kdy New Orleans zpustošily Katrina a Rita.

Nemocné děti zůstaly v New Orleans

Pod vodou je už Grand Isle, který leží v cestě hurikánu. Francouzská čtvrť a dětská nemocnice v New Orelans jsou už bez proudu. Nemocnice využívá generátorů. Nemocné děti v budově zůstaly a nevakuovaly se.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Louisianský guvernér Bobby Jindal přitom oznámil, že v obavách před očekávaným úderem hurikánu pobřeží Louisiany už opustily téměř dva milióny lidí. New Orelans v noci při nucené evakuaci opustilo 95 procent z celkových téměř 240 000 obyvatel. Důsledky dosavadního řádění hurikánu, k nimž zatím patří i téměř stovka mrtvých, by údajně mohlo pocítit přes 11,5 milionu lidí z pěti amerických států.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Gustav má na svědomí už 68 obětí

Řádění tropické bouře Gustav si podle čtvrtečních zpráv vyžádalo v oblasti Karibského moře už 68 obětí. Nejvíce postiženo bylo Haiti, přes které se bouře...

Výběr článků

Načítám