Hlavní obsah

FLCCC: Lékaři, kteří se nebojí kontroverze

Právo, drk, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi vědci stále panují spory o tom, jak správně a účinně léčit pacienty s covidem-19. Americká aliance lékařů FLCCC (Front Line Covid-19 Critical Care), která vznikla na jaře minulého roku, si vzala za úkol najít z již existujících léků takový, který by měl největší šanci účinně a bez škodlivých vedlejších účinků pomoci pacientům s covidem-19. Začátkem léta přišli k závěru, že to splňuje lék ivermektin.

Lékaři zleva Pierre Kory, Paul Marik a Joseph Varon.

Článek

FLCCC podporuje vakcinaci co nejvíce lidí, ale poukazuje na to, že bude trvat několik let, než se k očkovací látce dostanou všichni obyvatelé planety. Navíc se dá očekávat, že část lidí ji odmítne nebo jim z jiných důvodů nebude moct být podána. Proto musí být doprovázena ještě léčbou nemoci.

V průběhu měsíců vytvořili pro kolegy lékaře protokoly, které jsou určeny jak pro ambulantní léčení (I-MASK), tak pro léčbu hospitalizovaných pacientů (MATH+). Oba jsou vždy založeny na kombinaci ivermektinu s jinými látkami, především vitaminy C, D a B, zinku, melatoninu a dalších.

Primář z Brna o studii z Kolumbie, která je hitem internetu

Koronavirus

Hlavní tváří aliance FLCCC je jihoafrický profesor Paul Marik z lékařské školy ve východní Virginii. Jedná se o jednoho z nejcitovanějších vědců oblasti intenzivní medicíny. „Nemáme absolutně žádný střet zájmů. Nevyděláváme na tom žádné peníze,“ odráží časté výhrady. Dalšímu z předních odborníků této skupiny, Pierru Korymu, ale propagace ivermektinu profesně uškodila. Nejprve opustil angažmá na Univerzitě ve Wisconsinu, protože nesouhlasil se způsobem, kterým tamní covidové pacienty léčili. Přesunul se do lékařského centra v St. Lukes, odkud ale zakrátko odešel s vysvětlením, že mu vedení bránilo ve svobodě projevu.

Slovenská primářka ARO Andrea Letanovská o ivermektinu.Video: Novinky

Třetí výraznou osobností je profesor Joseph Varon, který léčí covidové pacienty v houstonské nemocnici United Memorial Medical Center. Ten věří, že ivermektin funguje nejlépe v počáteční fázi nemoci, takže pacienti nemusí skončit v přetížených nemocnicích.

SÚKL: Ivermektin je bezpečný

Koronavirus

„Je úžasné, jak tato malá pilulka umí tolik věcí,“ vysvětluje s nebývalým nadšením. Na poukazy kritiků, že účinek ivermektinu není stále ještě potvrzen dostatečně rozsáhlými standardními klinickými studiemi, odpovídá tím, že to je sice pravda, ale existuje mnoho studií, které účinnost ivermektinu potvrzují, byť nesplňují všechna kritéria (dvojitě slepá, randomizovaná, multicentrová studie).

Značná část vědeckých kapacit lékaře z FLCCC nebere vážně a požaduje víc důkazů.

FLCCC se dalším studiím nebrání, ale argumentuje, že teď není čas a je potřeba léčit, aby nemuseli umírat lidé.

Lidé by měli ivermektin brát pouze po konzultaci s lékařem a v žádném případě ne takový přípravek, který byl vyroben pro zvířata.
prezidentka americké Asociace center pro kontrolu jedů Julie Weberová

Ivermektin je i v USA stále neschválen pro indikaci covid-19, i když Národní úřad pro zdraví (NIH) změnil nedávno své původní nedoporučující stanovisko na neutrální „ani ano, ani ne“. FLCCC považovala i toto za velký úspěch. Nicméně klíčový orgán pro schválení léků v USA je Úřad pro kontrolu léčiv (FDA). Ten o víkendu varoval před používáním veterinárního ivermektinu a upozornil na vedlejší účinky.

„Při předávkování může způsobit nevolnost, zvracení, průjem, nízký krevní tlak, alergické reakce (svědění a kopřivku), závratě, problémy s rovnováhou, záchvaty, kóma, nebo dokonce smrt,“ stojí ve zprávě FDA.

Vedlo ho k tomu několik případů, kdy nemocní s covidem-19, kteří se nemohli dostat k humánnímu ivermektinu, protože jim ho jejich praktici nepředepsali, použili ke své léčbě pastu pro koně, která obsahuje ivermektin, avšak v mnohem vyšších dávkách, než doporučuje FLCCC pro humánní léky. Veterinární přípravky navíc obsahují složky, které lidskému tělu mohou uškodit.

Blatný: Máme plán na léčbu dvou tisíc pacientů ivermektinem

Domácí

„Zrovna jsme tu měli případ, kdy si někdo vzal veterinární ivermektin, přípravek pro koně, který obsahuje podstatně vyšší dávku léku,“ řekla stanici ABC prezidentka americké Asociace center pro kontrolu jedů Julie Weberová. FLCCC proto vyzvala, aby si lidé ivermektin brali pouze po konzultaci s lékařem a v žádném případě ne takový přípravek, který byl vyroben pro zvířata.

Čeští a slovenští lékaři, kteří ivermektin pacientům podali, žádné neobvyklé vedlejší účinky nezaznamenali. K závažným vedlejším účinkům, které FDA zmiňuje, by podle lékařů mohlo teoreticky dojít pouze při užití stonásobné dávky léku, což se rovná asi pěti stům tabletek místo pěti. České ministerstvo zdravotnictví protokoly FLCCC uvedlo ve svém odůvodnění pro povolení používání ivermektinu v nemocnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám