Hlavní obsah

Fiktivního hackera Guccifera stvořila ruská rozvědka GRU

– Washington

Stanfordova univerzita provedla jednu z nejkomplexnějších analýz působení ruské vojenské rozvědky GRU na veřejný prostor. Uvedla, že k tomu využívá fiktivní think-tanky i virtuální osobnosti, jako byl „osamělý hacker“ Guccifer 2.0, který napomohl k rozšíření ukradených e-mailů z počítačů Demokratické strany před americkými volbami, i když skutečně průlom znamenalo až jejich zveřejnění na platformě WikiLeaks.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller

Článek

Studie „Potěmkinovy stránky a osobnosti”, za kterou stojí Stanford Internet Observatory (SIO), popisuje vlivové operace GRU z let 2014 až 2019. Autoři vycházeli z dat, která loni poskytla výboru amerického Senátu pro zpravodajské služby společnost Facebook. Šlo o příspěvky, jejichž autorství provozovatel sociální sítě připisuje GRU.

Hlavním cílem těchto aktivit je podle analytiků šířit do ”širšího mediálního ekosystému”, tedy za hranice Facebooku a Twitteru, takové interpretace událostí, které vyhovují Rusku. Nový výzkum podle deníku The Washington Post (WP) představuje dosud nejkompletnější obrázek o aktivitách ruské vojenské rozvědky na sociálních sítích.

Podvratné akce Ruska v Evropě má na svědomí supertajná jednotka

Evropa

SIO uvádí, že GRU k ovlivňování veřejné debaty využívá falešné think-tanky či mediální organizace a virtuální osobnosti, které slouží k utajení skutečného původu dané informace. Tento způsob označuje za aktualizaci sovětské propagandistické taktiky „aktivních opatření”.

Materiály zmíněných falešných novinářů se podle americké studie objevily na více než 140 autentických mediálních doménách. Jako obzvláště pozoruhodný způsob šíření podvodného obsahu uvádí SIO případ s falešným výzkumným ústavem NBene Group. Jeho článek o anexi poloostrova Krym byl citován v jisté americké odborné publikaci zabývající se vojenským právem.

Postupy GRU byly úspěšné, když se rozvědce podařilo zneužít mainstreamová média. To se podle deníku The Washington Post povedlo i těsně před posledními americkými prezidentskými volbami, když se na veřejnost dostala interní korespondence mezi představiteli Demokratické strany ukradená ruskými hackery.

USA považují Guccifera 2.0 za důkaz vměšování Moskvy

Zahraniční

Studie SIO popisuje, že Rusové se nejdříve pokusili k dokumentům přitáhnout pozornost skrze Facebook, ale neúspěšně. I přes titulek lákající na uniklé dokumenty ze štábu Hillary Clintonové měl jen 11 liků.

GRU proto začala přímo kontaktovat americké novináře prostřednictvím fiktivní twitterové osobnosti, osamělého hackera jménem Guccifer 2.0, který se údajně k e-mailům demokratů dostal. Už loni server The Daily Beast uvedl s odvoláním na zdroje z týmu vyšetřovatelů Roebrta Muellera, který zkoumal ruské vměšování do amerických voleb, že ho ve skutečnosti stvořila ruská GRU. Mueller dokonce odhalil 12 agentů GRU, kteří se na tom podíleli.

Trumpův politický poradce Roger Stone přiznal, že byl přes Twitter v kontaktu s Gucciferem a v srpnu 2016 naspal článek pro server Breibart, ve kterém vyzýval politické oponenty, aby z útoku nevinily Rusy. „Mám nějaké novinky pro Hillary a demokraty. Nevypadá to, že by napadli vedení demokratů Rusové, ale hacker Guccifer 2.0.“

Rumunský hacker Guccifer byl v USA odsouzen k 52 měsícům vězení

Bezpečnost

Už v lednu 2017 CIA a FBI dospěly k závěru že tuto virtuální postavu stvořila GRU. Guccifer o sobě dal vědět 15. června 2016 jen několik hodin poté, co firma pro bezpečnost počítačových sítí uvedla, že se do vedení demokratické strany vlomili Rusové. Guccifer se vydával na člověka mluvícího rumunsky, jenomže při připojení neaktivoval anonymizaci připojení VPN a ukázalo se, že jeho IP adresa je v Moskvě, že patří důstojníkovi GRU pracujícímu ve vedení rozvědky.

Skutečný úspěch však přišel ve chvíli, kdy uniklé e-maily zveřejnil server WikiLeaks a link na ně měl 3,2 milionu sledujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám