Hlavní obsah

Fidel Castro se vzdal své poslední funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Bývalý kubánský prezident Fidel Castro se vzdal poslední funkce, která mu dosud - alespoň formálně – patřila. Castro své odstoupení z pozice předsedy kubánské Komunistické strany zdůvodnil horšícím se zdravotním stavem, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Desmond Boylan, Reuters

Fidel Castro

Článek

Castro se ve středu v Havaně setkal se studenty, kterým řekl, že s nimi nejedná jako první předseda vládnoucí strany. „Onemocněl jsem a udělal, co jsem musel – delegoval své pravomoci. Nemohu dělat něco, čemu nejsem schopen věnovat všechen svůj čas,“ řekl.

Fidel Castro se už v roce 2006 kvůli špatnému zdravotnímu stavu dočasně vzdal prezidentských pravomocí ve prospěch svého mladšího bratra Raúla. Oficiálně pak na post rezignoval v únoru 2008, když se úspěšně zotavil po několika operacích zažívacího traktu. Médiím nedávno potvrdil, že byl na prahu smrti. [celá zpráva]

Castro vládl Kubě 49 let po převzetí moci během revoluce v roce 1959.

Reklama

Související témata:

Související články

Bin Ládin je americký agent, řekl Castro

Hlava organizace al-Káida usáma bin Ládin je podle bývalé kubánské hlavy státu Fidela Castra pouze americký agent CIA. Země ho prý "vytáhne" vždy, když...

Výběr článků

Načítám