Hlavní obsah

Fidel Castro pronesl první veřejný projev po čtyřech letech

– Havana
Právo, Novinky, CNN, aa, aš

Dlouholetý kubánský vůdce Fidel Castro poprvé po čtyřech letech pronesl veřejný projev. Oblečen v tradiční uniformě hovořil pod širým nebem ke studentům Havanské univerzity o nebezpečí jaderné války. Sice mluvil jen 45 minut a ne sedm hodin jako v dobách největší síly, i toto vystoupení však potvrdilo, že jeho stav se zlepšil.

Článek

Vůdce kubánské revoluce Fidel Castro se opět věnoval tématu jaderné války, o němž hovořil už na začátku srpna při svém vystoupení v parlamentu. Obává se, že spory okolo Íránu mohou přerůst v jadernou válku.

Foto: Desmond Boylan, Reuters

Fidel Castro při projevu

„Kubě připadl těžký úkol varovat sedm miliard obyvatel planety před jaderným konfliktem kolem Íránu,“ řekl Castro.

„Děkuji, že jste svou přítomností poskytli morální podporu tomuto boji za mír. Vyzývám vás, abyste v této bitvě nepolevili. Tak jako v minulosti, dokážeme zvítězit i teď.“

Na prostranství před Havanskou univerzitou, kde před 60 lety pronášel své první politické projevy, promluvil k několika tisícům studentů. Castro ve 40. letech na Havanské univerzitě studoval a zahájil tam svou politickou kariéru. Opět připustil, že byl skutečně ve vážném stavu. V projevu řekl, že si nemyslel, že po své nemoci školu ještě někdy uvidí.

V závěru svého třičtvrtěhodinového projevu v reakci na skandování vysokoškoláků bez dalšího vysvětlení prohlásil: „Už jsem skoro hotový,“ což některé agentury vysvětlují jako oznámení definitivního konce jeho veřejných aktivit. Jiní naopak soudí, že se hodlá vrátit k aktivnější účasti. Už v srpnu se spekulovalo, že bude aktivnější, ale prý se míní věnovat zahraniční politice, která ho vždy zajímala nejvíce.

Castro i po odchodu ze státní funkce zůstává v čele vládnoucí Komunistické strany Kuby. Na dnešním mítinku byl prezentován jako "historický vůdce" a "vrchní velitel".

Foto: Desmond Boylan, Reuters

Fidel Castro se svým synem Antoniem

Čtyřiaosmdesátiletý Castro se na veřejnosti neobjevil čtyři roky poté, co ze zdravotních důvodů přenechal vedení země svému bratrovi Raúlovi. Během rekonvalescence se omezoval na psaní krátkých většinou zahraničněpolitických úvah a v posledních týdnech se ukázal před nevelkými skupinami lidí a na uzavřených akcích.

Páteční vystoupení pod širým nebem je proto překvapením. Ani tentokrát se ale nezmínil o vnitřní situaci v zemi. Podle některých komentátorů se mu bratrova mírně liberalizační linie moc nelíbí.

Reklama

Výběr článků

Načítám