Hlavní obsah

FBI vysvobodila na 50 dětí nucených k prostituci

– NEW YORK

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) vysvobodili při třídenních raziích o víkendu přes 45 dětí ve věku 13 až 17 let, které byly údajně nuceny k prostituci. V rámci třetí operace Cross Country probíhající na celém území USA bylo zadrženo přes 50 lidí. Obviněni byli z kuplířství, uvádí agentura AP.

Článek

"Cílem bylo zachránit děti. Považujeme je za oběti dětské prostituce,“ uvedl představitel FBI Daniel Roberts. Dodal ale, že jejich situace je obtížná.

„Naprostá většina (zachráněných) dětí jsou bohužel odložené děti bez rodiny, bez přátel. Jsou to děti, které nikdo nechce, samotáři. Mnoho z nich uteklo z domova," doplnil s tím, že údajné oběti dětské prostituce byly prozatím umístěny do ochranné péče.

Roberts také upozornil, že lidé, které FBI obvinila z kuplířství, zřejmě byli součástí rozsáhlé sítě organizovaného zločinu. "Některé tyto kuplířské sítě jsou velmi důmyslné a pracují v několika (amerických) státech," řekl. Zátahy byly provedeny mimo jiné v Miami, Chicagu a v Anchorage na Aljašce.

Zátah se uskutečnil v rámci rozsáhlého federálního programu z roku 2003, jehož cílem je zabránit sexuálnímu zneužívání dětí. Americké úřady v rámci programu usilují o osvobození co nejvíce dětí z rukou kuplířů a zároveň se snaží prosadit tvrdší tresty pro ty, kteří  je k prostituci nutí. FBI se původně akcí, při nichž se potírala prostituce, neúčastnila, v posledních letech se to změnilo, protože cílem je zachránit děti z kuplířských sítí.

Zapojení federálů má také zajistit, aby pasáci dostali přísnější tresty, než by jim hrozily, kdyby proti nim zasahovaly jen místní úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám