Hlavní obsah

FBI tajila špióna, který se sešel s Usámou bin Ládinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) měl v teroristické síti Al-Káida informátora, který se osm let před útoky ze září 2001 sešel s vůdcem této organizace Usámou bin Ládinem. Ve středu o tom informovala stanice NBC News. FBI prý existenci tohoto konfidenta zatajila kongresovým vyšetřovatelům a také výboru, který se zářijovými teroristickými útoky zabýval.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zmíněným špiónem byl podle NBC News losangeleský řidič a důvěrník nevidomého islámského radikála Umara Abdara Rahmána, který je vězněn za útok na newyorské Světové obchodní centrum (WTO) v roce 1993.

Díky informacím, které FBI od řidiče získala, se v 90. letech podařilo zmařit komplot proti zednářské lóži v Los Angeles. FBI díky svému spolupracovníkovi věděla, že bin Ládin chce financovat teroristické útoky.

Informátor měl úzké vazby na vedení Al-Káidy, uvedl v roce 2010 ve svědecké výpovědi Ed Curran, který byl v té době zástupcem zvláštního agenta FBI v Los Angeles.

"Co jsem věděl, on byl jediným zdrojem, který měl přímé vazby na Al-Káidu," řekl Curran, který podle The New York Times tehdy vypovídal v takřka prázdné soudní síni, takže informace zůstala dlouho mimo pozornost médií. Curranova výpověď se týkala jistého protidiskriminačního řízení.

Teroristické útoky v září 2001 na New York si WTC v New Yorku si vyžádaly takřka 3000 obětí. Vyšetřovací komise následně ve své zprávě tvrdě kritizovala FBI i tajnou službu CIA, protože tyto agentury prý promeškaly několik příležitostí, kdy mohly plány teroristů včas odhalit.

Reklama

Výběr článků

Načítám