Hlavní obsah

FBI pomáhala unést princeznu Latífu zpátky do zlaté klece v Dubaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si v roce 2018 přišlo pro princeznu Latífu, která si užívala druhý týden vytoužené svobody, komando jejího otce, dubajského emíra Šejcha Muhammada, prosila na jachtě v oceánu ozbrojence, ať ji rovnou zastřelí. Ozbrojení muži ale měli jiné instrukce, zavlekli ji zpátky do Dubaje, kde ji čekalo přísné domácí vězení, což tehdy kritizoval celý svět. Deník USA Today nyní přišel se zjištěním, že krutému emírovi pomáhala s pátráním po dceři americká FBI.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Latífa.

Článek

„Zastřelte mě rovnou tady. Neberte mě zpátky,“ křičela pětatřicetiletá princezna Latífa v březnu roku 2018, když ji ozbrojení muži unášeli zpět do země.

Latífa od šestnácti let touží po životě normální dívky, má ale tu smůlu, že se narodila do zlaté klece premiéra Spojených arabských emirátů a dubajského emíra v jedné osobě Šejcha Muhammada.

Dubajskou princeznu Latífu vězní otec, nechal ji unést

Blízký a Střední východ

Dubajsko-indické komando podle dvou svědků uneslo Latífu přes její zoufalé prosby z paluby jachty Nostromo plující pod americkou vlajkou. Po celé tři roky přitom bylo záhadou, jak ji vypátralo.

Americkému deníku USA Today se podařilo zjistit, že ozbrojencům pomohla FBI, na kterou se obrátila kancelář dubajského emíra s tím, že Latífu unesli a je v akutním nebezpečí.

Emír a samotná FBI případ odmítají komentovat. Také proto USA Today konstatuje, že není jasné, zda Američané emírovi naletěli nebo mu pomohli dceru vrátit do zlaté klece záměrně.

Foto: Profimedia.cz

Šejch Muhammad

Experti FBI získali informace o poloze lodi na základě dat od poskytovatele internetového připojení. Latífa udělala tu chybu, že přes satelitní internetové připojení pro lodi na otevřeném moři odeslala několik e-mailů a zpráv na Instagram.

FBI poskytovateli tohoto připojení namluvila, že jde o naléhavý případ týkající se veřejné bezpečnosti. Získané údaje navíc měla předat do Dubaje bez předepsaných formalit, tudíž nelegálně, zjistil americký deník.

Mysleli, že budou za hrdiny

„FBI skutečně věřila, že se jedná o únos a Spojené státy zachraňují situaci,“ řekl americkému deníku nejmenovaný zdroj. Zdrojů má list víc, ani jeden si ale z pochopitelných důvodů nepřeje být jmenován.

USA Today své závěry opírá o rozhovory se svědky a zdroje hovořící o roli FBI ve skládání indicií z e-mailů, obrázků, šifrované komunikace přes internetová sociální média, satelitní komunikaci a další platformy.

Na základě toho lze prý vyvozovat, že bez pomoci amerických federálních agentů by emír svou uprchlou dceru zřejmě nikdy nevypátral.

Pouštní princezna Latífa je opět na svobodě

Svět

Po únosu do Dubaje jako by se po princezně Latífě slehla zem. Letos v květnu se ale na Instagramu objevily snímky navozující dojem, že se žena pohybuje volně a nakupuje v nákupním středisku v Dubaji.

Další snímek je údajně z dovolené ve Španělsku. Není však jasné, zda se nejedná o podvrh.

Reklama

Výběr článků

Načítám