Hlavní obsah

FBI dovolila svým informátorům, aby spáchali tisíce zločinů

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přinejmenším v 5658 případech za rok 2011 dal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) souhlas k porušení zákona. Oznámil to web amerického deníku The USA Today s odvoláním na zprávu FBI za tento rok.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Agenti federální služby pro ochranu zákona a bezpečnosti uvnitř USA tak podle listu dávali povolení ke zločinům v průměru patnáctkrát denně. Kromě nákupu a prodeje zakázaných drog k nim patřily nabídky úplatků státním úředníkům i příprava vloupání.

Mluvčí FBI Denise Ballewová odmítla zveřejněné číslo komentovat. Řekla jen, že tyto případy jsou „tvrdě kontrolovány“ a řídí se politikou ministerstva spravedlnosti.

„Vypadá to, jako že je toho hodně, ale musíte to brát v souvislosti. Nedělá se to ve vakuu. Nedělá se to náhodně. Není to bráno nalehko,“ ujišťoval zpravodaje listu Shawn Henry, který do svého loňského penzionování dohlížel na kriminální vyšetřování pro FBI.

Sám list také upozorňuje, že zločiny schválené FBI tvoří jen zlomek všech porušení zákona, jež se odehrála s vědomím místní, státní či federální policie. I u federálních soudů tvoří totiž případy odhalené FBI jen desetinu z celkového množství. Zbytek připadá na místní a státní policisty, kteří spoléhají na vlastní informační zdroje.

Násilné trestné činy se nepovolují

„Otázka za milión zní: kolik zločinů tolerují úřady svým informátorům? Jsem si jista, že kdybychom skutečně znali to číslo, byli bychom všichni v šoku,“ komentovala to profesorka Alexandra Natapoffová z Loyola Law School v Los Angeles, která se zabývá porušováním práva ze strany ochránců zákona.

Federální úřad má řadu informátorů mezi kriminálníky, pro něž je zločin „denním chlebem“. Agenti úřadu tvrdí, že porušování práva je nezbytnou, i když nechutnou součástí odhalování organizovaného zločinu.

Pravidla pro zločiny stanoví ministerstvo spravedlnosti. Agenti například nemají dovoleno povolit násilné trestné činy. Nejvážnější z nich musí mít souhlas federálních vyšetřovatelů. Už v roce 2005 ale generální inspekce vytýkala FBI, že řadu ministerských pravidel nedodržuje.

FBI je už více než deset let povinen hlásit ministerstvu spravedlnosti, kolikrát dal souhlas ke zločinu. Nyní je to však poprvé, co se jeho zpráva „o jinak nezákonných aktivitách“ dostala na veřejnost. Už v roce 2007 úřad oznámil, že má síť patnácti tisíc důvěrných zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám