Hlavní obsah

E-maily Clintonové nalezené v počítači exmanžela její poradkyně FBI dosud neznala

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) skutečně našel e-maily Hillary Clintonové z doby, kdy zastávala funkci ministryně zahraničí, v počítači exmanžela její poradkyně Anthonyho Weinera. Potvrdila to v noci na pátek televize CBS. Současně uvedla, že jde o jiné e-maily než ty, které byly součástí skandálu Clintonové spojeného s tím, že ve funkci používala i pro služební zprávy soukromý e-mailový účet.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

CBS potvrdila, že jde o nově objevené e-maily Clintonové z doby, kdy byla ve funkci ministryně zahraničí, a že nejde o pouhé kopie už nalezených a zkoumaných zpráv, oznámila televize s odvoláním na vyšetřovatele z FBI.

Vyšetřovatelé ale uvedli, že zatím nevědí, zda jsou tyto e-maily nějak důležité pro už uzavřené vyšetřování bývalé šéfky americké diplomacie a současné demokratické kandidátky do Bílého domu.

Žádný zvrat to není

Podle bývalých prokurátorů Johna R. Teakelala a Josepha E. DiGenovy ale nejde o žádný zvrat v případu, nýbrž jen o rozšíření počtu důkazního materiálu o další střípky. Uvedli to pro list The Washington Post.

Hillary Clintonová ve funkci používala soukromý e-mail, kvůli čemuž ji vyšetřovala FBI. Označila její jednání za extrémně nezodpovědné, ale tím vše skončilo, i když některé z e-mailů byly označeny jako tajné. Dvouleté vyšetřování poté uzavřela ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová bez toho, aby bylo proti Clintonové či komukoli dalšímu vzneseno obvinění.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Huma Abedinová se svým bývalým manželem Anthonym Weinerem na fotografii z července 2013

E-maily se našly, když FBI prozkoumávala počítač někdejšího kongresmana a newyorského zastupitele Anthonyho Weinera kvůli podezření, že vedl na internetu sexuálně podbarvenou komunikaci s nezletilou dívkou.

Weiner byl manželem poradkyně Clintonové Humy Abedinové. Ta uvedla, že netuší, jak se e-maily od Clintonové dostaly do počítače jejího bývalého muže.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ředitel FBI James Comey

O nálezu e-mailů Clintonové minulý týden informoval šéf FBI James Comey. Okamžitě byl obviněn demokraty z nemístného vměšování do končící volební kampaně, protože se zprávy našly už dříve, ovšem on s informací vystoupil necelé dva týdny před volbami. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Comey se hájil, že on sám o těchto e-mailech dříve nevěděl, vyšetřovatelům však podle zjištění médií byly známy od počátků října. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám