Hlavní obsah

Dva vůdce argentinské junty odsoudili za odebírání dětí vězňům

Buenos Aires

Dva nejvyšší představitele argentinské junty, kteří v zemi vládli na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, odsoudili za to, že odebírali politickým vězňům děti. Soud v Buenos Aires ve čtvrtek poslal do vězení na 50 let diktátora Jorge Videlu a na 15 let jeho nástupce Reynalda Bignoneho. Oba přitom jsou už ve vězení, kde si odpykávají tresty za jiné zločiny.

Foto: /Enrique Marcarian , Reuters

Bývalý argentinský diktátor Jorge Videla poslouchá verdikt soudu.

Článek

V celém případu bylo obviněno celkem jedenáct lidí. Devět z nich včetně Videly a Bignoneno bylo uznáno vinnými odebráním 34 dětí, uvedla BBC.

Videla, kterému je už 86 let, dostal nejvyšší možný trest. Byl shledám odpovědným za odebrání nejméně dvaceti dětí. Podle verdiktu se systematicky podílel na únosech, zadržování a ukrývání nezletilých mladších deseti let.

Disidentům odebráno 400 dětí

Za vlády junty bylo odebráno zadrženým představitelům opozice nejméně 400 dětí, 100 pak adoptovali policisté. Akce junty proti odpůrcům si vyžádala na 30 000 mrtvých a nezvěstných.

Foto: ČTK/AP

Bývalý argentinský diktátor Reynaldo Bignone i soudu

Videla i Bignone si odpykávají doživotí za mučení a vraždy odpůrců režimu. Videla je odpovědný za smrt 31 z nich. Videla stál v čele země v letech 1976 až 1982, Bignone pak v letech 1982 až 1983.

Mezi dalšími odsouzenými je bývalý námořní atašé Argentiny v USA, jenž dostal 40 let. Na 30 let byl poslán za mříže Jorge Eduardo Acosta, který stál v čele centra pro zadržované ESMA, a na 20 let šéf vojenské nemocnice Santiago Riveros. Mezi odsouzenými jsou ještě dva lidé, působící v ESMA.

Příbuzní verdikt vítají

Příbuzní a dvě unesené děti verdikt přivítali. Marcena Gelmanová, kterou odebrali rodičům a vychovával ji v Uruguayi policista, řekla: „Vidět obličeje lidí, kteří jsou za únosy odpovědní, je jasným znamením, že justice dělá pokroky.“

Gelmanová později zjistila, že její matka skončila v tajné věznici v Uruguayi a tělo otce našli v sudu plném betonu na dně řeky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám