Hlavní obsah

Drsná kampaň proti obezitě útočí na Newyorčany

New York

Obrázky coly, která se po nalití do sklenice změní v odporně hustý, žlutý lidský tuk zdobí v současnosti stanice newyorského metra. Drsná kampaň proti obezitě má za cíl přimět Američany k zamyšlení nad tím, kolik cukru obsahují jejich oblíbené slazené nápoje a co v lidském těle způsobují.

Článek

Kampaň doprovázená sloganem, který by se dal přeložit jako „Naléváte si kila?“, upozorňuje na miliardy skrytých kalorií, které Američané ročně zkonzumují v colách, limonádách a dalších slazených nápojích. V USA je přitom pití slazených nápojů rozšířeným zlozvykem, za rok se jich zde vypije téměř 57 miliard litrů.

Zdravotnické úřady ve státě New York proto začaly bít na poplach a zahájily plakátový útok, který má spotřebitele přimět ke změně návyků.

„Kampaň je záměrně tak ošklivá, chtěli jsme zaujmout pozornost lidí,“ řekla Cathy Nonasová, která má v rámci zdravotního odboru newyorské radnice na starosti oddělení tělesných aktivit a výživy.

„Je to hnusný,“ řekla BBC jedenáctiletá Stella Tobinová z Manhattanu, která newyorským metrem jezdí každý den. Její matka Lori s ní souhlasí, ale zároveň dodává: „Skutečně to dokáže otevřít lidem oči. Nikdy jsem netušila, že v těch nápojích je tolik cukru.“

Starosta slibuje válku nadváze

Kampaň upozorňuje především na to, že v běžné půllitrové lahvi slazeného nápoje může být obsaženo až 17 lžiček cukru. Podle výzkumů Američané v současnosti zkonzumují o 200 až 300 kalorií víc než před třiceti lety.

„Obezita je velkým problémem a my budeme dělat, co je v našich silách, abychom ji porazili,“ řekla Nonasová s tím, že „tuková“ kampaň je zatím jenom začátek.

New York už se viditelně stává bojištěm ve válce proti nadváze. Úřad starosty Michaela Bloomberga například přikázal kavárnám, restauracím a stánkům s rychlým občerstvením, aby obsah kalorií uváděly v menu.

Bojovníci za zdravou stravu uvádějí, že USA čelí epidemii obezity, která stát ročně přijde na 147 miliard dolarů. Podle vládních statistik je mezi Američany 32,2 procenta dospělých a 17,1 procenta dětí klinicky obézních.

Nadváha může vést k předčasným srdečním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, vysoké hladině cholesterolu, diabetu, rakovině, infarktu či artritidě.

Anketa

Zajímáte se o obsah cukru v nápojích?
Ano
57,7 %
Ne
42,3 %
Celkem hlasovalo 19687 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám