Hlavní obsah

Dragona mohl rozmetat přetlak v kyslíkové nádrži

Právo, roš

Experti stále nemají jasno v tom, co bylo příčinou nedělního nedělního výbuchu nosné rakety Dragon americké společnosti SpaceX krátce po startu z mysu Canaveral. Jednou z teorií je přetlak v okysličovací nádrži. S odvoláním na vyšetřovací tým firmy to napsal list USA Today.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa SpaceX při startu explodovalaVideo: Reuters

 
Článek

"Příčina je stále nejasná," napsal na Twitteru šéf SpaceX Elon Musk, který zároveň prohlásil, že v horní okysličovací nádrži byl příliš velký tlak, ale zatím není jasné proč.

Dvě minuty a 19 vteřin po startu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se nejprve objevil bílý dým či pára, pak teprve nastala exploze. Byla to první havárie po 18 úspěšných startech této rakety, jež má v budoucnu nést i kabinu s astronauty.

Během osmi měsíců selhala už třetí nákladní loď se zásobami pro ISS. Loni v říjnu to byla raketa Antares americké společnosti Orbital Sciences a v dubnu ruský Progress. Podle NASA jsou na stanici zásoby potravin do října a různé podpůrné mechanismy pro posádku.

Nynější tříčlennou posádku má 22. července doplnit další trojice a do konce roku se plánuje ještě několik zásobovacích letů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám