Hlavní obsah

Dostaňte to z nich! Brutální výslechy CIA jsou podle většiny Američanů v pořádku

Washington
Aktualizováno

Většina Američanů schvaluje brutální praktiky, které CIA užívala při výsleších lidí podezřelých z terorismu. Vyplývá to z průzkumu deníku The Washington Post a televize ABC News, podle něhož téměř dvě třetiny lidí souhlasí s tvrzením, že mučení je ospravedlnitelné a přineslo cenné výsledky.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Používání brutálního fyzického i psychického nátlaku, k němuž podle zprávy vyšetřovacího výboru amerického Senátu sahala CIA u řady lidí zadržených po 11. září 2001, je ospravedlnitelné podle 59 procent respondentů. Opačný názor dalo najevo 31 procent lidí. Velká většina dotázaných z první skupiny zdůvodnila svou podporu tím, že zmíněné metody přinesly cenné informace, které by agenti jiným způsobem od vyslýchaných nezískali.

Podle senátní zprávy, o které média informovala minulý týden a která v mnoha zemích vyvolala odmítavé reakce, v letech 2002 až 2007 při výsleších lidí zadržených kvůli podezření z terorismu CIA používala mimo jiné simulované topení (takzvaný waterboarding), několik dní jim upírala spánek, či je držela v extrémně malých prostorech. Na rozdíl od tehdejších šéfů tajné služby zveřejněná část zprávy tvrdí, že v řadě případů nevedlo mučení k získání zpravodajsky cenných informací.

Spor se vede rovněž o to, zda o brutálním charakteru výslechových metod věděl tehdejší prezident George Bush mladší. Zatímco podle bývalého vedení CIA ano, sám Bush to popírá.

Na 54 procent účastníků průzkumu soudí, že tajná služba úmyslně zatajovala některé své aktivity před Bílým domem, před Kongresem i před veřejností.

Názory na surové praktiky CIA se výrazně liší v závislosti na politickém postoji respondentů. Ospravedlňuje je 82 procent republikánských voličů oproti 38 procentům těch, kteří se hlásí k demokratům.

Anketa

Schvalujete brutální praktiky CIA při výsleších lidí podezřelých z terorismu?
Ano
71,2 %
Ne
28,8 %
Celkem hlasovalo 9021 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám