Hlavní obsah

Dospívající dívky v USA netuší, že sexem otěhotní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zhruba polovina ze 400 tisíc amerických dívek ve věku 15 až 19 let, které přišly do jiného stavu, nepoužívala antikoncepci. Třetina z nich ani netušila, že by mohla otěhotnět. Vyplývá to z průzkumu Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Foto: Profimedia.cz

Pozitivní výsledek těhotenského testu je pro některé ženy špatnou zprávou.

Článek

Nechtěné těhotenství podle studie přiznaly zhruba tři čtvrtiny matek ve věku do 19 let, každé páté bylo těhotenství lhostejné. Z dívek, které provozovaly nechráněný pohlavní styk, uvedlo 25 procent jako důvod skutečnost, že si partner ochranu nepřál.

Dvaatřicet procent nemělo žádné informace o tom, že by mohly otěhotnět, a 13 procent dívek sice riziko těhotenství znalo, ale zase nevědělo, jak si antikoncepci pořídit.

USA jsou v počtu mladých matek na předním místě mezi rozvinutými zeměmi. Odborníci tento stav považují za alarmující, protože děti mladých matek mívají menší porodní váhu a vážnější zdravotní problémy. Dosahují nižšího vzdělání a často se samy stávají nezletilými rodiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám