Hlavní obsah

Dívku s mrtvým mozkem převezli na léčení, přestože má úmrtní list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oakland
Aktualizováno

Nemocnici v kalifornském Oaklandu v neděli večer opustila třináctiletá Jahi McMathová, která je podle lékařů už téměř měsíc po smrti. Rodiče nesouhlasí s jejím odpojením od přístrojů a pokračování léčby si vybojovali u soudu. Není známo, kam byla dívka, které už úřady vystavily úmrtní list, převezena, uvedla agentura AP.

Máme potvrzené, že Jahi žije, prohlásil minulý týden její strýcVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Bylo to napjaté,“ popsal stěhování dívky mluvčí rodiny Christopher Dolan. Doplnil, že Jahi zůstala napojena na dýchací přístroj, ale od vyživovací trubice ji odpojili.

Podle mluvčího nemocnice byla dívka předána úřadu koronera, který ji následně svěřil do péče matky Nailah Winkfieldové. Není známo, kam byla pacientka převezena. Matka dříve uváděla, že chce, aby se o dceru starali až na opačném pobřeží USA – v New Yorku. [celá zpráva]

Už vystavili úmrtní list

Jahi na počátku prosince podstoupila zákrok odstranění krčních mandlí. Nastaly ale vážné komplikace, načež musela být připojena k přístrojům. Lékaři shledali, že u ní 12. prosince nastala mozková smrt. Rodiče to ale odmítají.

Foto: ČTK/AP

Jahi McMathová na archivním snímku

Soud původně rozhodl, že má být Jahi odpojena od přístrojů, ale následná odvolání rodičů verdikt zvrátila. Minulý pátek rozhodl okresní soudce, že dívka může být z nemocnice odvezena jinam na odpovědnost matky.

Jahi ovšem v týž den zároveň koroner vystavil úmrtní list. Dokument je ale neúplný – chybí záznam o příčině smrti s odkazem na doposud neprovedenou pitvu.

„Možná úmrtní list vystavili, ale my ho nemáme. Nemyslíme si, že je mrtvá,“ reagoval rodinný mluvčí Dolan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám