Hlavní obsah

Discovery se odpojil od ISS a míří domů

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po náročné misi se vrací raketoplán Discovery zpět na Zemi. Přistát má v pátek krátce před 22. hodinou středoevropského času.

Článek

Americký raketoplán Discovery se v úterý ve 23:10 odpojil od Mezinárodní kosmické stanice (ISS), a zahájil tak cestu domů z náročné mise. Discovery se vrací od ISS o jeden den později oproti plánu.

Během pobytu raketoplánu u stanice měla být stažena levoboční část starých slunečních panelů, aby se nové panely mohly otáčet za Sluncem. Manévr se ovšem zkomplikoval a dokončit ho museli s velkými obtížemi až astronauti při pondělním mimořádném výstupu do kosmu. Z toho důvodu bylo odloženo oddělení Discovery od ISS z pondělí na úterý.

Nyní čeká raketoplán průzkum tepelného štítu pomocí dlouhé mechanické ruky vybavené kamerami a lasery. Z nákladového prostoru Discovery bude také vypuštěno několik menších družic.

Přistát má raketoplán v pátek krátce před 22.hodinou. V případě špatného počasí je možno přistání odložit až o jeden den, nebo přistát na záložních základnách v Novém Mexiku a Kalifornii. Mise STS-116 je 20.letem raketoplánu k Mezinárodní kosmické stanici.

Instantní astronomické noviny připravují průběžné zpravodajství a online přenos z přistání. Na stránkách IAN je možno také sledovat živé vysílání NASA TV.

Reklama

Výběr článků

Načítám