Hlavní obsah

Děsivý pád letadla přežil pilot jen zázrakem

Novinky, Tereza Seidlová
Rexburg

O štěstí v neštěstí může mluvit americký pilot Buck Roetman. Během přehlídky na letišti v Rexburgu v americkém státě Idaho se v pátek večer zřítil ve svém letadle. Z hrozivě vypadajícího pádu ale vyvázl jen s lehkými zraněními. Druhý den o pádu vtipkoval.

BEZ KOMENTÁŘE: Hrůzný pád letadla natočil jeden z přihlížejících

 
Článek

Mělo jít o zábavnou přehlídku historických a zároveň těch nejmodernějších letadel. Příjemný večer se ale v mžiku změnil v drama. Dvouplošník s Roetmanem na palubě začal během leteckého čísla rotovat a o pár sekund později dopadl na nedaleké golfové hřiště.

Nikdo z přihlížejících zřejmě v tu chvíli nedával pilotovi stroje šance na přežití. Ten ale sám vylezl ven z havarovaného stroje jen s lehkými zraněními kotníku.

Uvedl, že stroj ztratil výkon. Podle něj byl na vině zřejmě mechanismus nastavení úhlu náběhu vrtulových listů, protože motor stále běžel. Dodal, že kdyby letěl o něco výš, asi by problém zvládl vyřešit ve vzduchu.

V sobotu se Roetman vrátil jako divák zpátky na leteckou show, kde si stihl zavtipkovat na adresu místních golfistů. “Moc se omlouvám golfistům, že jsem jim na hřišti nechal takovou díru. Golfisti jsou na tyhle situace dost choulostiví,“ řekl serveru Standard Journal.

K létání se plánuje pilot vrátit co nejdříve, chce totiž podpořit mladé lidi v tom, aby si šli za svými sny, i když jsou někdy riskantní. Během sobotní přehlídky také dodal, že se cítí dobře, ale mrzí ho škody na letadle, které se vyšplhají na částku 1,6 miliónu korun. Stroj je skoro zničen.

Reklama

Výběr článků

Načítám