Hlavní obsah

Demonstrace zasáhly celý New York, policisté vjeli autem do davu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V New Yorku v noci na neděli policejní auto vjelo do davu demonstrantů odsuzujících smrt George Floyda, kteří blokovali ulice v Brooklynu. Protesty kvůli smrti Floyda, jemuž klečel deset minut na krku policista, zasáhly všech pět obvodů New Yorku. Dav demonstrantů se zastavil i před Trumpovou věží, uvedly stanice CBS a list The New York Times.

Foto: Jeenah Moon, Reuters

Zapálené policejní auto v Brooklynu

Článek

V sobotu večer vyšli Newyorčané do ulic už potřetí za sebou. Odpoledne chodili po dolním Manhattanu, než přešli Brooklynský most. Před Barclays Center vyzývali policisty megafony, aby přestali s brutalitou: „Vaše odznaky nepředstavují spravedlnost, jste tu, abyste hájili zákon,“ řekl jeden z demonstrantů. „Zákon není jen pro nás, je pro všechny,“ dodala další demonstrující.

Většina protestů byla pokojných „Nejsem tu proto, abych bojoval s někým, jsem tu, abych bojoval se systémem,“ řekl čtyřicetiletý Eldon Gillet.

Násilí na obou stranách

Někteří účastníci protestů ale začali převracet koše, rozbíjet výlohy a okna policejních aut, policisté použili obušky a agresivní demonstranty zadržela. Demonstranti na policisty házeli lahve. Nejméně jedno policejní auto bylo zapáleno.

Nejkritičtější byla situace na Flatbush Avenue v brooklynském Park Slope, kde dav nesoucí kovové zábrany obklopil policejní auto. Když začali na auto házet různé předměty, další policejní auto se rozjelo proti davu. Pak se prudce rozjelo i auto obklopené demonstranty. Zatím není jasné, zda byl někdo zraněn, policejní mluvčí odmítl kauzu komentovat.

Zadrženo bylo několik desítek lidí, sedm před Trumpovou věží, když odmítli nařízení odejít z Páté avenue a jít na chodník. „Žádné chodníky. Toto je protest a patříme na ulici,“ řekl jeden z demonstrujících.

Prokurátor nabízí změnu

Brooklynský prokurátor Eric Gonzales slíbil, že je ochoten pracovat na změně systému prosazování práva v Brooklynu, aby mu všichni věřili, ale dodal, že nelze budovat důvěru tím, že se společnost trhá. Vyzval, aby mu bylo předáno každé video zachycující nezákonné jednání jak demonstrantů, tak policistů.

I na Manhattanu zanechali za sebou demonstranti spoušť. Cesta, kterou šli, byla plná smetí a na několik místech zakládali malé ohně a posprejovali budovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám