Hlavní obsah

Demokraté představili podobu žaloby na Trumpa

Washington

Ve Sněmovně reprezentantů USA vzniká ústavní žaloba na amerického prezidenta Donalda Trumpa, která ho obviní ze zneužití pravomocí a z obstrukcí vůči Kongresu. V úterý to oznámili opoziční demokraté, kteří dolní komoru ovládají a kteří představili dva články z připravované žaloby.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Demokratický předseda právního výboru sněmovny Jerrold Nadler podle agentury Reuters připomněl, že nikdo včetně prezidenta nestojí ve Spojených státech nad zákonem.

Dodal, že jeho výbor, který znění žaloby připravuje, chce o textu hlasovat tento týden. Podle informací Reuters se hlasování očekává nejpozději ve čtvrtek. Trump kauzu považuje za politický hon na čarodějnice.

Údajný nátlak na Ukrajinu

Šéf Bílého domu podle demokratů porušil přísahu tím, že se snažil přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby ukrajinské úřady začaly vyšetřovat Joea Bidena, Trumpova politického soka z řad demokratů.

Američtí demokraté zahájili přípravu ústavní žaloby. Jste blázni, reagoval Trump

Amerika

Obvinění kolem obstrukcí vůči Kongresu se pak týkají toho, že Bílý dům bránil členům administrativy spolupracovat při vyšetřování se Sněmovnou reprezentantů.

Po právním výboru bude o žalobě na Trumpa hlasovat celá Sněmovna reprezentantů, kde mají většinu demokraté. Pokud sněmovna prezidenta obžaluje, povede proces Senát. Vzhledem k tomu, že tato komora je pod kontrolou Trumpových republikánů, sesazení prezidenta se nepředpokládá.

K tomu, aby prezident mohl být z funkce odvolán, je ve stočlenném Senátu zapotřebí dvoutřetinová většina.

Reklama

Výběr článků

Načítám