Hlavní obsah

Dělám to pro své děti. Volitel z Texasu odmítá hlasovat pro Trumpa

• Aktualizováno

Republikánský člen Sboru volitelů, který na základě lidového hlasování z listopadu teprve zvolí amerického prezidenta, odmítá potvrdit zvolení Donalda Trumpa a vyzývá další své kolegy, aby pro Trumpa nehlasovali. Realitní magnát, který z lidového hlasování vzešel jako vítěz, se podle volitele Christophera Supruna na prezidenta nehodí. Suprun své důvody shrnul v pondělním vydání The New York Times.

Foto: William Philpott, Reuters

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

„Pan Trump nemá zkušenosti v zahraniční politice ani chování pro to, aby byl vrchním velitelem. Pan Trump vyzýval k násilnostem proti lidem protestujícím na jeho předvolebních shromážděních. Hovoří o odplatě vůči svým kritikům,“ vysvětlil Suprun, proč nebude 19. prosince Trumpa volit, přestože magnát v jeho domovském Texasu vyhrál a teoreticky by měl jeho zvolení potvrdit stejně jako všech 37 jeho kolegů volitelů z Texasu.

Suprun se domnívá, že Trump projevuje svoji nekvalifikovanost dennodenně a Rada volitelů má za povinnost zvolit člověka „kvalifikovaného, který není demagogem a je nezávislý na zahraničních vlivech“. Trump tato kritéria nesplňuje, a Suprun tudíž své kolegy vyzval, aby se nezříkali své odpovědnosti a stejně jako on dali hlas někomu jinému. Republikán Suprun neupřednostňuje demokratku Hillary Clintonovou a navrhuje zvolit třeba republikánského guvernéra Ohia Johna Kasiche, jehož Trump porazil v primárkách.

Suprun, který pracuje jako zdravotnický záchranář, v novinách poznamenal, že je věrným stoupencem Republikánské strany a věnoval jí „nespočet hodin“ práce, ale volbu Trumpa nechce mít na svědomí. „Straně nic nedlužím. Jsem zavázán svým dětem, že jim zanechám zemi, které mohou důvěřovat,“ uvedl.

Na výsledku to nic nezmění

Trump by měl podle výsledků listopadových voleb získat 306 volitelů, napsal server The Huffington Post. Ke zvolení mu jich ale stačí 270. Trumpovi kritici vyzývají k tomu, aby sbor jeho volbu nepotvrdil. Příslušnou petici už podepsalo téměř pět miliónů lidí. [celá zpráva]

V některých státech se mohou volitelé rozhodnout podle vlastního uvážení a ignorovat výsledek lidového hlasování, v jiných je to přinejmenším právně sporné.

To, že ne všichni volitelé hlasují podle výsledků voleb, se stává při každých volbách. Ani letos přitom nedojde jen na vzdor vůči jednomu z kandidátů. Už dříve se dalo slyšet sedm z celkem 538 volitelů, že nebudou volit Clintonovou, i když v jejich domovských státech zvítězila.

Související téma:

Foto: Mike Blake, Reuters

Zpracování hlasovacích lístků, které byly zaslány poštou.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump se ostře obul do Číny

Nastávající americký prezident Donald Trump podruhé za tři dny popudil Čínu. Poté, co v pátek narušil tradici a telefonoval si s Tchaj-wanem, vypustil v neděli...

Výběr článků

Načítám