Hlavní obsah

Další farmaceutická firma byla uznána vinnou, že rozšířila závislost na opioidech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorský soud ve čtvrtek vynesl verdikt, že farmaceutická firma Teva přispěla k opioidové krizi, kdy v USA v posledních letech silně stoupl počet lidí závislých na syntetických opioidech v lécích proti bolesti. Žalobu podal v roce 2019 generální prokurátor státu New York, firma míní verdikt napadnout.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Logo farmaceutické společnosti Teva

Článek

„Teva a další nesprávně informovali Američany o skutečném nebezpečí opioidů,“ uvedla newyorská nejvyšší státní zástupkyně Letitia Jamesová. Verdikt poroty komentovala slovy, že porota dospěla k závěru, že Teva a její pobočky jsou odpovědné za „smrt a destrukci“ po celých Spojených státech.

Žaloba kvůli opioidům podaná v roce 2019 mířila na šest výrobců těchto léků proti bolesti a jejich distributory. Většina dala přednost mimosoudnímu vyrovnání.

Výše trestu zatím nebyla vynesena, ale panují naděje, že Teva bude muset zaplatit vysokou pokutu, která bude použita na léčbu závislých na syntetických opioidech.

V USA soudí firmu Johnson & Johnson, měla lidem způsobit závislost na opioidech

Amerika

Soudce však musí nejprve posoudit požadavek Tevy, která chce, aby bylo řízení prohlášeno za zmatečné, protože žaloba citovala nepřesnou statistiku o počtu receptů na opioidy.

První farmaceutické magnáty v USA soudí kvůli syntetickým opioidům

Amerika

V letech 2000 až 2019 zemřelo podle amerických úřadů kvůli závislosti na opioidech skoro půl milionu lidí. Podle Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí mezi dubnem 2020 a dubnem 2021 zemřelo na předávkování opioidy sto tisíc lidí. Boj s opioidovou krizí zahájil americký prezident Donald Trump.

Farmaceutická Purdue Pharma v bankrotu. Dohnaly ji problémy kolem léku, jenž vyvolává závislost

Amerika

Nadále pokračuje soud se Sacklerovou rodinou, která založila firmu Purdue Pharma, jež také vyráběla syntetické opioidy. Urovnání bylo zamítnuto, protože by rodinu nedostatečně postihlo.

Soud v USA zamítl dohodu, která chránila majitele Purdue Pharma před žalobami

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám