Hlavní obsah

Další díl generálské ságy: Petraeus i Allen se pletli do soudu o synovce vnadné dobrovolnice

Washington

Vrchní velitel spojeneckých sil v Afghánistánu John Allen a odstoupivší šéf tajné služby CIA David Petraeus v září zasahovali do soudního sporu. Pomáhali sestře Jill Kelleyové, s níž měli pletky. Intervenovali ve prospěch Natalie Khawamové, jež chtěla získat přístup ke svému synovi, který jí soudce odmítal, neboť je podle něj neupřímná a postrádá morálku, uvedly NBC a New York Post.

Foto: Profimedia.cz

Natalie Khawamová s generálem Davidem Petraeusem

Článek

Oba generálové poslali soudu dopisy, v nichž se za Khawamovou zaručili. Záruku za ni poskytla už dříve také Petraeusova manželka Holly.

Rozvedená Khawamová se pokoušela zvrátit nařízení soudu, které jí omezovalo styk s jejím čtyřletým synem. Syna má v péči jeho otec Grayson Wolfe. Spor je mimořádně tvrdý, oba se navzájem před soudem obviňovali ze lží.

Šéf CIA uvedl v dopise z 20. září, který podepsal jako armádní generál ve výslužbě: „Moje žena a já známe Natalii asi tři roky, a to z dob, kdy jsem sloužil v Tampě na Floridě. Přátelíme se s doktorem Kelleym a paní Kelleyovu, její sestrou.“ Napsal v něm, že viděl mnohokrát Khawamovou se synem, například když byli u Kelleyových loni na štědrovečerní večeři. Dodal, že „pro syna by bylo přínosné, kdyby mohl trávit více času s matkou“.

Foto: ČTK/AP

Generálová John Allen (vlevo) a David Petraeus s bývalým šéfem CIA Leonem Panettou v Afghánistánu v roce 2011. Panetta se pak stal ministrem obrany a ve funkci ho nahradil Petraeus

V tu dobu přitom už byl generál v hledáčku FBI kvůli e-mailům, které Petraeusova milenka Paula Broadwellová poslala Kelleyové. Chtěla, aby se Kelleyová držela dál od generála. Vyšetřování těchto e-mailů nakonec Petraeuse stálo post šéfa CIA.

O dva dny později napsal dopis také generál Allen, který je vyšetřován kvůli tomu, že si s Jill Kelleyovou vyměnil za tři roky na 20 000 stran dokumentů a část textů měla jednoznačně sexuální podtext. „Protože Natalie dospěle, neochvějně a s vysokou morálkou přispívala k výchově dítěte, pokorně žádám, abyste zvážil existující soudní rozhodnutí,“ napsal Allen v přímluvě.

Foto: ČTK/AP, Reuters

Soudce Neal E. Kravitz už 9. listopadu 2011 odmítl výpověď Jill Kelleyové, která tvrdila, že Wolfe do Khawamové vědomě strčil, když stála na schodech a v náručí držela dítě. Kravitz výpověď nepřijal s tím, že svědkyně není důvěryhodná. Označil to za „součást narůstající množiny senzačních obvinění proti panu Wolfemu, jichž je tolik a jsou tak mimořádná a zkreslená, že se vzpírají jakémukoli smyslu pro realitu.“

Kravitz měl i výhrady k psychickému stavu Wolfeho a zmínil i pochybnosti o tom, jak platí daně, i to, že nepříliš upřímně mluvil o svých aktivitách na internetové seznamce zaměřené na nezávazné vztahy: „Přesto je pan Wolfe mnohem upřímnější než paní Khawamová a projevil mnohem vyšší morálku. Důkazy ukázaly, že Khawamová trpí v oblasti upřímnosti a morálky velkým deficitem. Nepravdivá obvinění o domácím násilí jsou nejzřetelnějšími příklady ochoty paní Khawamové říci cokoli, dokonce pod přísahou, jen aby prosadila své osobní zájmy na úkor pana Wolfeho, dítěte i dalších,“ uvedl už loni soudce.

Khawamová také loni posílala výhružné e-maily lidem, kteří pomáhali Wolfemu.

Tlaku podpořenému dopisy generálů se Wolfe bránil a zmínil, že Khawamová podávala mylné informace o společenských akcích, jichž se měla účastnit. Tvrdila například, že má osobní pozvání od senátora Rhode Islandu, ve skutečnosti ale šlo o běžný mítink na získání prostředků na volební kampaň. Také jí odmítl, aby syna vzala na mítink demokratického senátora Johna Kerryho s tím, že to není v nejlepším zájmu dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám