Hlavní obsah

Dahlgren může být vydán do Česka, rozhodl americký soud

Aktualizováno

Soud v americké Virginii ve čtvrtek rozhodl, že byly splněny všechny podmínky pro vydání Kevina Dahlgrena do České republiky. Informaci potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí. Jeho obhajoba má týden na odvolání. Dahlgren je obviněný ze čtyřnásobné vraždy svých příbuzných v Brně.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Článek

Soud v Alexandrii ve státě Virginie podle České televize dospěl k závěru, že existuje důvodné podezření, že Dahlgren spáchal čtyřnásobnou vraždu.

Podle rozhodnutí soudu byly splněny všechny podmínky pro extradici, uvedla mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Obhajoba má nyní podle ní týden, aby požádala o to, aby mladík vydán nebyl. Když soud i poté rozhodne, že Dahlgren může být vydán, poslední slovo o extradici bude mít americké ministerstvo zahraničí, dodala Grohová.

České ministerstvo spravedlnosti požádalo o vydání dvacetiletého Američana v polovině července. Kdy by mohlo k jeho přesunu z USA dojít, a jestli vůbec, zatím není jasné.

Motiv nejasný

Vyšetřovatelé Dahlgrena obvinili ze čtyřnásobné vraždy, kterou měl spáchat 22. května v Brně-Ivanovicích. Podle kriminalistů tam zabil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Po činu odjel taxíkem do Vídně, odkud odletěl do Spojených států. Motiv zatím není jasný.

V době, kdy byl Dahlgren na palubě letadla, na něj byl vydán v ČR zatykač. Den po nálezu těl ho pak FBI zadržela po příletu na washingtonské letiště. Mladík je od té doby ve vazbě, protože jeho právníci nepožádali o propuštění na kauci.

V případě, že by USA Dahlgrena do ČR vydaly, a pokud by byl za čtyřnásobnou vraždu odsouzen, hrozil by mu až doživotní trest vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám