Hlavní obsah

Čtvrtinu vězňů na světě zadržují v USA

Novinky, rei

Obyvatelstvo Spojených států amerických tvoří zhruba pět procent světové populace. Vězňů však mají USA nejvíc na světě. Ve federálních věznicích se nachází čtvrtina všech vězňů světa, napsal server Rawstory.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z velké části tento primát Spojeným státům zajistil tvrdý boj proti drogám a tresty mnoha let vězení za porušení zákona. Současně se v tom ale odráží kriminalizace činů, za které často v jiných zemích vězení nehrozí. Federální soudy k tomu řeší stále víc případů, které kdysi spadaly do jurisdikce státních a místních soudů.

Podle odhadů v období 1980 a 2004 na federální úrovni vzrostl počet trestných činů o 30 procent a v současnosti je jich přes 4000. K tomu je možné kriminalizovat porušení až 100 000 dalších zákonných omezení.

Vězni stárnou a dozorci jsou v menšině

V amerických věznicích zadržují víc než dva milióny lidí. Náklady vězeňské správy proto vytrvale stoupají, což částečně souvisí i se stárnutím populace vězňů. Jen za poslední tři roky stoupl počet vězňů starších 65 let o téměř třetinu, zatímco počet mladších 30 let se snížil o 12 procent. Uvěznění starších lidí je podle odhadů dvakrát až třikrát dražší než mladých pachatelů.

Vláda však v posledních letech výdaje výrazně škrtá, a to vytváří nové bezpečnostní hrozby. Generální inspekce upozornila, že zatímco v roce 2005 byl poměr mezi pracovníky věznice a vězni v pěti největších státních věznicích 6:1, nyní ve všech zařízení spadá průměrně 10 vězňů na jednoho zaměstnance správy.

Spojené státy mají také nejvíc vězňů v poměru k počtu obyvatel, a to 751 z každých 100 000. Po nich vězní nejvíc lidí v Číně a v Rusku, kde je ale poměr na počet obyvatel nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám