Hlavní obsah

Čtrnáctiletého černocha popravili neprávem, uznal po 70 letech americký soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Columbia

Soud v Jižní Karolíně po 70 letech rehabilitoval George Stinneyho. Černošského chlapce popravili v roce 1944 za vraždu dvou bělošských dívek. Bylo mu 14 let. Soud nyní shledal, že porotci ignorovali jeho ústavní práva. Chlapce tři měsíce po vraždě poslali na elektrické křeslo bez možnosti odvolání. Křeslo bylo pro něj moc velké, tak ho vystlali telefonním seznamem.

Foto: South Carolina Department of Archives and History/Handout, Reuters

George Stinney

Článek

„Až přijdu domů, pokleknu a poděkuji všemohoucímu Bohu za takovou milost a za to, že spravedlnost zvítězila,“ prohlásil po osvobozujícím verdiktu soudkyně Carmen Mullenové aktivista George Frierson, který se zasazoval o zrušení 70 let starého rozsudku.

Frierson společně s dalšími poukazoval na to, že porota složená pouze z bělošských hodnostářů rozhodovala na základě rasových předsudků, jelikož neměla k dispozici přesvědčivé důkazy. Soudkyně Mullenová ve středu uznala, že se Stinney stal obětí „velké a hluboké nespravedlnosti“.

Čtrnáctiletého George zatkli den po nálezu těl dvou jedenáctiletých dívek, které někdo ubil. Zjistilo se totiž, že chlapec společně se svou sestrou v předchozí den s dívkami hovořil. Nezletilého George údajně vyslýchali bez přítomnosti právníka či rodičů.

George byl nejmladším odsouzencem, jehož v USA za 100 let poslali na popraviště. Jelikož měřil jen 157 centimetrů, byl pro elektrické křeslo moc malý, a tak chlapce posadili na telefonní seznam, aby se části jeho nohou dotýkaly elektrod.

Většina důkazního materiálu, včetně údajného chlapcova přiznání k vraždě, se mezitím ztratila. Podle soudkyně Mullenové to ale neznamená, že byly důkazy úmyslně zničeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám