Hlavní obsah

Clintonové hatí šanci její „druhá dcera“

Právo, Rostislav Matulík

Bylo to jako nečekaná exploze granátu nastraženého těsně před cílovou rovinkou: zpráva o novém vyšetřování soukromého e-mailového účtu zastihla americkou demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou na palubě leteckého speciálu „Hill Force One“ v pátek v oblacích nad státem Iowa.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Hillary Clintonová se svou asistentkou Humou Abedinovou na palubě letadla ve White Plains v New Yorku

Článek

V průzkumech vedla tou dobou demokratka nad rivalem Donaldem Trumpem minimálně o pět procentních bodů. Zdálo se tak, že zbývající ani ne dva týdny kampaně pro ni proběhnou v poklidu s pocitem příjemné převahy. Teď je to jinak: náskok se rázem smrskl na jediné vratké procento.

Když letoun přistál, trvalo Clintonové 25 minut, než opustila palubu. Po schůdkách sestupovala viditelně znejistělá a s ještě křečovitějším úsměvem na tváři, než s jakým obvykle častuje objektivy fotoaparátů a kamer. O tom, že ředitel FBI James Comey hodlá zkoumat další její nově objevené e-maily, však ještě dalších pět hodin ani nehlesla, ačkoliv během nich absolvovala dvě setkání s voliči.

Muslimka, kterou má po boku dvacet let

A když promluvila, jen stěží navenek dusila vztek. Okamžitě zaútočila na Comeyho a – nesprávně – jej obvinila, že o znovuotevření kauzy informoval jen republikány. Ve štábu Clintonové zasaženém drtivou zprávou tou dobou prostě panoval chaos, a dopouštěli se proto chyb. Úder ze strany FBI totiž vůbec nečekali. [celá zpráva]

Tuto jistotu čerpali z faktu, že Comey už v létě dospěl k závěru, že Clintonová si sice při zacházení se soukromým serverem a posíláním služebních e-mailů z něj počínala „krajně neopatrně“, nenarušila však prý národní bezpečnost a hackerům z Ruska ani Číny se nepodařilo do její schránky dostat.

Nyní však FBI nalezla dalších 650 tisíc e-mailů v jiném elektronickém zařízení. Stalo se tak v rámci nesouvisejícího vyšetřování: laptop patřil Humě Abedinové (40), dlouholeté asistentce a poradkyni Clintonové. Co je však ještě horší, přístup k němu měl i Anthony Weiner (52), Abedinové dnes už odloučený manžel, jenž si zničil politickou kariéru zasíláním obscénních e-mailů většímu počtu žen i nezletilých dívek.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Huma Abedinová se svým bývalým manželem Anthonym Weinerem na fotografii z července 2013

Právě z laptopu skandalisty Weinera a Abedinové odešla asi tisícovka e-mailů na server Clintonové, a to mezi adresami hdr22@clintonemail.com a huma@clintonemail.com.

Abedinová léta budí zájem příznivců i odpůrců Clintonové. Je muslimka, hovoří arabsky a narodila se pákistánské matce a indickému otci. Politicky nekorektní konspirační servery ji v USA už léta spojují s Muslimským bratrstvem. Zajímavější ale je, proč Clintonovou nevaroval instinkt a nepřerušila s Abedinovou těsnou spolupráci po roce 2011, kdy poprvé Weinerovy sexuální skandály vyšly najevo.

Hillary to možná neudělala proto, že jsou spolu příliš dlouho. Abedinová se po boku Clintonové pohybuje déle než dvě desetiletí a je pro ni prý spíše její „náhradní dcerou“ než standardní politickou poradkyní.

Seznámily se v roce 1995, kdy byla 19letá muslimka přidělena první dámě Clintonové v Bílém domě coby stážistka. Abedinová postupně vystoupala po žebříčku až do pozice její hlavní důvěrnice. S Clintonovou absolvovala všechny zahraniční cesty, starala se o dopravu i detaily ubytování. Navíc skvěle zná Blízký východ, což Clintonová ocenila zejména jako šéfka americké diplomacie.

Stín „sextujícího“ kongresmana

S Humou a Weinerem, mladým a ambiciózním kongresmanem za New York, se Clintonovi seznámili v roce 2001. Dvojice však spolu začala chodit až v roce 2008, během první prezidentské kampaně Clintonové. A v roce 2010 novomanžele oddával právě Bill Clinton. „Mám jednu dceru, ale kdybych měla druhou, byla by jí Huma,“ řekla tehdy Clintonová.

Jenomže záhy po svatbě to začalo. Vyšlo najevo, že Weiner rozesílá ženám z mobilu snímky své erekce. Sice ukryté ve slipech, ale i tak to stačilo na krach jeho kongresmanské kariéry.

Huma mu nicméně odpustila, podporovala ho během sexuologické terapie i nečekané kampaně za zvolení starostou New Yorku, kdy Weiner vzdor celému halasnému skandálu krátce mezi kandidáty zazářil. O jeho nesoudnosti však svědčí i to, že si v téže době zahrál malou roli ředitele NASA v otřesném filmovém propadáku Žraločí tornádo.

V roce 2013 však skandál se „sextingem“ propukl nanovo – politik tentokrát rozesílal hanbaté snímky pod pseudonymem Carlos Danger. Letos FBI zjistila, že koresponduje i s 15letou dívkou, a rozesílá dokonce fota s erekcí, kdy je v záběru i jeho spící čtyřletý syn.

To už spadla klec definitivně: Huma požádala o rozluku a jeden z poradců vyzval volební štáb, ať „Weinerovi za každou cenu seberou mobil a nevracejí mu ho“.

Clintonovou tak už podruhé v kariéře ohrožuje sexuální skandál blízkého muže, i když aféry Billa Clintona se jí samozřejmě dotýkaly nepoměrně víc.

Živá voda pro Trumpa

Donald Trump, jenž ještě minulý týden označoval volby zarputile za zmanipulované, náhle otočil. Teď „vysoce ocenil nestrannost FBI“ a vzkázal, že „Weinergate“ je ještě větší aféra než „Watergate“, což ovšem tvrdí už od léta. „Ale ty volby prý nakonec zmanipulované ani tolik nebudou,“ dodal. Otázka je, jak moc nová aféra volby ovlivní – odvolilo už asi 20 miliónů voličů, tedy 15 procent elektorátu.

Abedinovou shodou okolností v roce 2013 vyšetřovali kvůli vnitřnímu auditu na ministerstvu zahraničí, který zjistil, že pobírá plat za čtyři různé a plné úvazky, žádné postihy ji ale tehdy nepotkaly.

Když v pátek vyšlo najevo, že za e-maily je laptop Abedinové a Weinera, stála poradkyně ještě po boku Clintonové. O víkendu se už ale na veřejnosti neukazovala. Její šance na post v Bílém domě momentálně nevypadají nikterak nadějně, což se ale primárně týká hlavně její šéfové.

Trump se tedy dočkal horečně vyhlíženého „říjnového překvapení“ – a Clintonová nemůže mít do poslední chvíle jistotu, že náhlou, leč ničivou bouři ustojí.

Anketa

Kdo by se měl stát příštím americkým prezidentem?
Hillary Clintonová
34,3 %
Donald Trump
65,7 %
Celkem hlasovalo 9163 čtenářů.

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám