Hlavní obsah

Clintonová si před superúterým půjčila pět miliónů dolarů

Právo, Novinky, rei, roš
ARLINGTON

Americká senátorka Hillary Clintonová, uchazečka o prezidentské křeslo, si na kampaň před volebním superúterým ke konci ledna vypůjčila pět miliónů dolarů. Demokratka Clintonová to oznámila ve středu. Senátorka v množství finančních prostředků zaostává za stranickým soupeřem Barackem Obamou.

Foto: Larry Downing, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

„Leden byl z hlediska zajišťování peněz na kampaň skvělým měsícem - zlomil všechny rekordy. Můj oponent získal ale peněz víc. Chtěli jsme zůstat ve hře, což se nám, myslím, díky mé investici podařilo,“ oznámila někdejší první dáma Spojených států.

Clintonové se v úterních volbách ve 24 amerických státech dařilo. Zvítězila ve všech klíčových hlasováních, když porazila Obamu i v Kalifornii, New Yorku a New Jersey. Barack Obama ovšem Clintonovou zastínil v Missouri a jižanských státech.

Oba demokratičtí uchazeči dosud na svou kampaň získali příspěvky ve výši 100 milionů dolarů. Clintonová měla závěrem loňského roku k dispozici hotovost 38 milónů, z nichž ovšem 20 miliónů vyčlenila na závěrečnou volbu.

Na finanční handicap Clintonové v porovnání s Obamou upozorňuje v posledních dnech zejména stanice CNN. Oznámila, že jeden ze šéfů senátorčina týmu se dokonce dobrovolně vzdal svého měsíčního platu. Podle stanice bude muset Clintonová nasadit do předvolebních bojů i další prostředky, například se může častěji účastnit televizních debat.

Na kampaň z vlastní kapsy

Osobní půjčky a investice nejsou v amerických kampaních nic neobvyklého. K nejdramatičtějším v americké politice patří zřejmě anatomie prezidentské kampaně republikána Johna McCaina. Své sny o Bílém domě, o který se pokusil již v roce 2000, skoro pohřbil loni v létě. Pokladna zela prázdnotou a nejbližší poradci začali dávat výpovědi. Tehdy si sbalil kufr a jel běžnou linkou sám vést kampaň do New Hampshire, malého státu na severovýchodě USA, který je v primárkách vedle Iowy jakousi startovní čarou.

A učinil zásadní rozhodnutí, když si na poslední chvíli vzal půjčku na tři milióny dolarů a k jejímu krytí se rozhodl k výjimečnému kroku – vybral svou životní pojistku, napsal deník The New York Times (NYT).

Tak trochu to připomíná jeho senátního kolegu demokrata Johna Kerryho, který si na podzim před čtyřmi lety před startem primárek jako outsider musel půjčit, aby pokryl náklady. Primárky hladce vyhrál a stanul v neúspěšném finále proti Georgi W. Bushovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám