Hlavní obsah

Clintonová nemůže být ministryní, jedině s nižším platem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nastupující americký prezident Barack Obama sice v pondělí představil bývalou první dámu Hillary Clintonovou jako ministryni zahraničí, jmenování newyorské senátorky má ale dost podstatný háček. Nedovoluje ho totiž federální ústava.

Foto: Chip East , Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Příslušná klauzule stanovuje, že zákonodárce nesmí být jmenován do úřadu, kde byla během jeho funkčního odbobí na jiné pozici navýšena mzda. Prezident George Bush počátkem roku přitom nařídil zvýšení ročního platu členů svého kabinetu ze 186 600 dolarů na 191 300. Týkalo se to i nynější ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v době, kdy Clintonová seděla v Senátu.

Protikorupční klauzule platí od sepsání ústavy v 18. století a není to poprvé, co brání jmenování politika do vládní funkce. Někdejší prezident Richard Nixon ji v případě jmenování senátora Williama Saxbeho ministrem spravedlnosti v roce 1969 obešel snížením ministrova platu. Stejný krok udělal v roce 1993 exprezident Bill Clinton v případě jmenování Lloyda Bensena ministrem financí.

Obama se k tomu zatím nevyjádřil, odborníci se ale shodují, že zřejmě přijme podobné opatření. Dostatečnou podporu v Kongresu na to má.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám