Hlavní obsah

Clintonová a Trump se střetli v názorech na bezpečnost, hlavně pustě žvanili

New York
Aktualizováno

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a její protivník republikán Donald Trump se ve středu v New Yorku zúčastnili fóra o národní bezpečnosti. Na akci pořádané televizí NBC, mluvili odděleně a odpovídali na otázky moderátorů i publika. Clintonová hájila použití soukromého e-mailu a vysvětlovala i svou podporu intervencí v Iráku a v Libyi.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová při diskusi na palubě letadlové lodi USS Interpid

Článek

Podle analytiků ale ani jeden z kandidátů nevyužil diskusi k posílení své pozice. Časopis Time napsal, že jejich vystoupení nepřinesla nic podstatného. „Nejvíc deprimující byly chmurné vyhlídky, jež poskytli Američanům svým neustálým zaměřením na boj s terorismem”.

Time ale hlavně zdůraznil, že „oba kandidáti vychrlili mnoho nic neříkajících žvástů”.

Gabriel Debenedetti na webu Politico upozornil, že Trump nijak nevysvětlil, jak by porazil Islámský stát a Clintonová strávila třetinu času odrážením otázek na použití svého soukromého e-mailu.

Clintonová tvrdila, že neohrozila národní bezpečnost tím, že probírala plány na použití dronů a další citlivé otázky bezpečnosti v e-mailech posílaných v rozporu s předpisy přes svůj dostatečně nezabezpečený soukromý server.

Libye jako Sýrie

Ohledně intervence v Libyi v roce 2011 Clintonová odmítla Trumpovu kritiku. „Kdybychom dovolili, aby v Libyi pokračovala občanská válka, bylo by to stejně hrozivé a nebezpečné jako to, co nyní vidíme v Sýrii,” citovala Clintonovou agentura Reuters.

Brzy po svržení diktátora Muammara Kaddáfho s vojenským přispěním USA, Británie a Francie přitom v zemi začali válčit soupeřící frakce a kmeny. Země nemá fungující vládu a v Libyi vybudovali silné pozice džihádisté včetně radikálů z Islámského státu.

Podle Clintonové nicméně americká politika za jejího působení na ministerstvu zahraničí posílila globální bezpečnost. „Udělali jsme svět bezpečnějším” řekla.

Trump chce posílit armádu

Trump v debatě na vyřazené letadlové lodi Intrepid kritizoval americké armádní špičky, které podle něj vláda Baracka Obamy „degradovala na trosky”, a naznačil, že nejvyšší generály by jako prezident vyměnil. Několik hodin před fórem Trump řekl, že nejsilnější armáda světa se za něj dočká početního posílení a modernizace svého vybavení. [celá zpráva]

Foto: Mike Segar, Reuters

Donald Trump při projevu

Na otázku, jak by zmírnil napětí mezi USA a Ruskem, Trump řekl, že by měl „velmi dobré vztahy s mnoha zahraničními vůdci”, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina.

Toho znovu i přes kritiku tisku označil za dobrého vůdce. Zmínil, oč je Putin populárnější u vlastních občanů, než Obama: „Má 82procentní podporu.” Dodal, že Putin má „velkou kontrolu nad svou zemí”.

Něco pěkného o Putinovi

„Myslím, že když mě označil, za brilantního, měl bych to brát jako kompliment.” řekl Trump a dodal, že, když Putin „řekl pěkné věci o mně, já řeknu něco pěkného o něm”.

Zdůraznil ale, že Putinovy komplimenty jeho vlastní rozhodování jako prezidenta neovlivní.

Ohledně svých plánů na boj proti Islámskému státu zůstal Trump v obecné rovině. „Pokud vyhraji, nechci, aby nepřítel dopředu znal mé plány,” vysvětlil, proč nejde do podrobností.

Trump dlouhodobě označuje za jeden z hlavních cílů své zahraniční politiky zničení IS a vyčítá Obamovi či Clintonové, že se tato organizace kvůli jejich údajné pasivitě dostala do zbytečně silné pozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám