Hlavní obsah

Čeští zloději v Kanadě skočili před pronásledovateli do řeky

Novinky, rei
Vancouver

V Kanadě o víkendu zatkli dvojici občanů z České republiky, které hlídač v národním parku ve Skalistých horách přistihl s šesti ukradenými kameny z lokality Burgesské břidlice. Zadržení Čechů se podařilo až napodruhé poté, co se zloději před strážci pokusili zachránit skokem do řeky, informoval list The Vancouver Sun.

Foto: Profimedia.cz

Lokalita Burgesské břidlice je od počátku 80. let pod ochranou UNESCO.

Článek

Lokalita Burgesské břidlice je považována za jedno z nejdůležitějších nalezišť fosilií na světě. Od roku 1981 jsou pod ochranou UNESCO.

Češi byli podle mluvčího kanadských parků Omara McDadiho poprvé zahlédnuti u vstupu do lokality, když končila jedna prohlídka s průvodcem a začínala druhá. „Zdá se, že vyčkávali,“ popsal.

Dvojice poté pronikla do naleziště a svojí činností spustila alarm. Byl k nim proto vyslán strážce. Zjistil, že Češi mají u sebe kameny, které mohly ukrývat až 500 miliónů let staré zkameněliny.

Dvojice však byla zadržena až na druhý den. Když s nimi totiž strážce hovořil, přičemž komunikaci ztěžovala údajná jazyková bariéra, byl odvolán k naléhavějšímu případu. Češi se pak nedrželi jeho příkazu, aby na něj počkali, a zmizeli.

Muž zalarmoval své kolegy, kteří na základě jeho popisu dostali na dvojici tip z obce Field. Na místo byl vyslán strážník, jenž na hledané narazil před místním informačním centrem. Když je oslovil, dvojice se dala na útěk, který skončil skokem do řeky Kicking Horse.

Jeden Čech byl s pomocí posil posléze zatčen, druhého proud nesl až k 40 kilometrů vzdálené obci Golden, kde byl zadržen přibližně o hodinu později.

Kameny byly vráceny na své místo. Dvojice Čechů čelí obvinění z krádeže kulturního dědictví. Navíc oba zaplatili pokutu 115 dolarů (zhruba 2000 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám