Hlavní obsah

Carnajev se před útokem v Bostonu setkal s čečenským separatistou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Tamerlan Carnajev, jehož američtí vyšetřovatelé podezírají z odpovědnosti za dubnové pumové útoky v Bostonu, se několik týdnů před atentátem setkal s bývalým čečenským separatistou žijícím v USA, s nímž udržoval styky od roku 2006. Napsal to ve čtvrtek americký list The New York Times s odvoláním na zprávu vyšetřovatelů.

Foto: ČTK/AP

Tamerlan Carnajev

Článek

Podle FBI jde o 36letého Musu Chadžimuradova, který přijel do USA v roce 2004 v rámci programu OSN na ochranu uprchlíků z válečných zón. Po zranění, které utrpěl za čečenské války, je Chadžimuradov paralyzován a odkázán na invalidní vozík. V Čečensku byl znám pod přezdívkou Spartak a působil jako osobní ochránce jednoho z vůdců místních separatistů Achmeda Zakajeva. Ten nyní žije v londýnském exilu a Rusko marně usiluje o jeho vydání.

FBI podle The New York Times prohledala Chadžimuradovův dům ve městě Manchester ve státě New Hampshire a odebrala Čečenci otisky prstů a vzorky DNA. Muž byl vyslechnut s pomocí detektoru lži a vyšetřovatelé si z jeho příbytku odnesli datové nosiče.

Chadžimuradov prý vypověděl, že Tamerlan Carnajev s manželkou navštívili jeho dům několik týdnů před bostonským útokem. Obě rodiny se nepravidelně stýkaly od roku 2006, ale žádné politické ani náboženské diskuse údajně nevedly. Carnajev ze svého bytu v Massachusetts do nedalekého státu New Hampshire často zajížděl, opatřil si tam zřejmě i střelný prach k výrobě bomb.

U cíle mezinárodního maratónského běhu v Bostonu 15. dubna vybuchly dvě nálože ukryté v tlakových hrncích s hřebíky a ložiskovými kuličkami; exploze zabily tři lidi a 264 dalších zranily. Čtvrtou obětí se stal policista, který zemřel při pronásledování čečenských bratrů Tamerlana a Džochara Carnajevových.
Zatímco starší Tamerlan zahynul, Džochar byl dopaden 19. dubna na bostonském předměstí Watertown. Hrozí mu až trest smrti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám