Hlavní obsah

Bývalý šéf kanceláře brazilského prezidenta dostal deset let za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

V Brazílii vyvrcholil mimořádně sledovaný korupčně politický proces - někdejšímu šéfovi prezidentské kanceláře a blízkému spolupracovníku prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy vyměřil Nejvyšší soud deset let a deset měsíců vězení. José Dirceu byl odsouzen za vytvoření úplatkářského systému, který umožňoval prezidentově levicové Straně pracujících (PT) protlačit v parlamentu všechny klíčové návrhy, přestože disponovala menšinou poslanců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na oplátku za to, že zákonodárci hlasovali podle představ PT, jim funkcionáři a přívrženci strany posílali na konta pravidelné měsíční úplatky. Systém fungoval v letech 2003-2005, kdy byly na poslanecká konta odváděny prostřednictvím předních firem v zemi peníze ze státního rozpočtu.

Dirceu, který v 80. letech spolu s Lulou zakládal PT, byl v květnu 2005, kdy se skandál provalil, zbaven funkce i poslaneckého mandátu. Soud nyní uznal, že Dirceu a dalších 24 lidí nesou vinu na tom, že na poslanecká konta odešly veřejné peníze nejméně v hodnotě 35 miliónů dolarů (asi 700 miliónů korun). Dirceu a ostatní strůjci systému zvaného portugalsky mensalão (velká měsíční platba) byli odsouzeni za korupci a spiknutí.

Exprezident Lula, který ve skandálu obviněn nebyl, tvrdí, že o fungování korupčního systému neměl tušení. Mensalão nicméně Lulovi umožnilo prosadit řadu zákonů během jeho prvního volebního období (2003-2006) v prezidentském úřadě.

Lula sice zůstává i dva roky po odchodu z prezidentské funkce nejpopulárnějším brazilským politikem, ostře sledovaný proces ale jeho obraz mezi Brazilci poněkud pokřivil. Zatím není jasné, kolik z trestu si odsouzení odpykají, neboť jsou stále ve hře odvolání. Možné je i to, že Dirceu a ostatní si část trestu odpykají v domácím vězení.

Pro mnohé Brazilce je ale pozitivní samotný fakt, že proces vůbec proběhl. Strana pracujících je totiž v zemi stále u moci a prezidentský úřad ovládá Dilma Rousseffová, kterou za svou nástupkyni vybral sám Lula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám