Hlavní obsah

Bývalý šéf banky Goldman Sachs byl uznám vinným z podvodu

– New York

Bývalý ředitel bankovní skupiny Goldman Sachs a společnosti Procter&Gamble Rajat Gupta byl v pátek uznán vinným ze tří podvodů a také ze spiknutí. Prozradil tajné informace o obou společnostech hedgeovému fondu Galleon, který na základě toho vydělal milióny.

Foto: Mike Segar, Reuters

Rajat Gupta přichází k soudu.

Článek

Guptovi hrozí 20 let za každý ze tří podvodů a pět let za spiknutí. Rozsudek s výší trestu má být vynesen 18. srpna.

Gupta podle obžaloby prozradil Rajaratmanovi klíčové informace o zdraví banky Goldman Sachs, o pětimiliardové investici společnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffetta a o čtvrtletní ztrátě banky. Galleon v prvním případě okamžitě po získání informace koupil poslední minutu před uzavřením burzy akcie Goldman Sachs za 43 miliónů dolarů a vydělal milión.

Ve stejné kauze už byl odsouzen na 11 let zakladatel fondu Galleon, multimiliardář Raj Rajaratman. Přesto je verdikt o vinně Gupty velkým vítězstvím prokuratury, píše list Wall Street Journal, protože řada důkazu byla nepřímých.

Gupta se bránil, že ani on na obchodu nevydělal a sám na investicích do Galleonu přišel o deset miliónů dolarů. Ukázalo se však, že vztahy obou mužů byly zřejmě velmi blízké. Gupta nejen investoval v Galleonu, ale měl i klíče od kanceláře firmy na Manhattanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám