Hlavní obsah

Bush: vyvěsit transparent „mise splněna“ byla chyba

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Dosluhující americký prezident George Bush uspořádal v pondělí svou poslední tiskovou konferenci. Před předními novináři, s kterými komunikoval v uplynulých letech, hovořil o současných ekonomických problémech země, konfliktu v Gaze i svých zklamáních a chybách.

Foto: Jason Reed, Reuters

George Bush během svého posledního projevu v Bílém domě

Článek

Bush obhajoval svou politiku, kterou prý podřizoval bez ohledu na kritiky a žebříčky popularity svým zásadám. Připustil i chyby a zklamání. Řekl, že oznámení splnění irácké mise v květnu 2003 bylo chybou. Za zklamání rovněž označil neexistenci zbraní hromadného ničení v Iráku.

Jeho kroky ale podle něj zhodnotí teprve historie. „Složité věci se nevyřeší přes noc,“ řekl s tím, že se snažil být rozhodným a aktivním prezidentem, což se mu podařilo. Uvedl to na příkladu vyslání posil do Iráku v době, kdy byla válka v Iráku extrémně nepopulární. „Rozhodl jsem o vyslání dalších 30 000 vojáků a situace v zemi se změnila,“ řekl.

Druhým výrazným příkladem je podle něj zajištění rychlé pomoci finančnímu sektoru, jakmile se dozvěděl, jak velká krize hrozí. „Mé liberální postoje šly stranou, když mi bylo řečeno, že hrozí krize větší než za velké hospodářské deprese,“ uvedl s tím, že se trhy díky vládní pomoci probouzejí. Na otázku, zda bude prosazovat v Kongresu druhou pomoc ve výši 350 miliard dolarů uvedl, že to učiní, když ho Barack Obama požádá. Obama to ještě týž den učinil.

Dál hrozí útok na USA, vzkázal Obamovi

K současnému konfliktu v pásmu Gazy Bush řekl, že podmínkou pro mír je zastavení ostřelování Izraele raketami příznivců palestinského hnutí Hamás. Proto by mělo být skoncováno s pašováním zbraní do pásma Gazy. V tom směru je důležité spolupracovat s Egyptem, řekl Bush s tím, že USA nadále podporují vznik nezávislého palestinského státu.

Svému nástupci v Bílém domě Baracku Obamovi vzkázal, že jednou z největších výzev, které ho čekají, bude zajištění domácí bezpečnosti. Na adresu Íránu i Severní Koreje dodal, že zůstávají nebezpečné. Pchjongjangu vzkázal, že musí naplnit své závazky poté, co ho USA vyškrtly ze seznamu režimů podporujících terorismus.

Politika George Bushe

  • 72 procent Američanů nesouhlasí s politikou George Bushe, 27 procent se s ní naopak ztotožňuje.
  • 31 procent se domnívá, že Bushovy výsledky jsou ve srovnání s předchozími prezidenty dobré, 40 procent si myslí pravý opak.
  • 75 procent Američanů je rádo, že Bush končí, 23 procentům bude chybět.
  • 33 procent si myslí, že by Bush měl zůstat činným ve veřejném životě, 66 se domnívá, že by se měl z veřejného života zcela stáhnout.

                                    zdroj: CNN

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám