Hlavní obsah

Bush trvá na protiraketovém systému ve střední Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KENNEBUNKPORT

Americký prezident George W. Bush trvá na tom, že americký protiraketový systém má být umístěn ve střední Evropě. Bush to v pondělí řekl po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Putin už dříve navrhl, aby byl systém, který USA chtějí vybudovat v Polsku a České republice, umístěn v Ázerbajdžánu. Proti umístění systému do zemí střední Evropy ostře vystupuje. Putin navrhl, aby se do rozhodování o radaru zapojily další evropské země a také NATO.

Ruští představitelé před měsíci hrozili tím, že Rusko v takovém případě namíří na Evropu své rakety.

"Myslím, že Česká republika a Polsko by měly být nedílnou částí systému," řekl ale Bush na společné tiskové konferenci s Putinem. Podle ruského prezidenta není potřeba, aby střely byly umístěny v České republice. USA by rády vybudovaly v Česku radar, v Polsku pak umístily rakety.

Putin přijel na návštěvu do Bushova sídla v Kenneburkportu ve státě Maine. Otázka umístění raket byla jedinou, na níž se neshodli. Prezidenti se například dohodli na tom, že musí spolupracovat na řešení iránského jaderného programu.

Setkáním chtěli politici svět přesvědčit, že jejich vztahy jsou i přes neshody v posledních měsících dobré.

Věřím mu?" zeptal se Bush před novináři sám sebe s pohledem na Putina, který stál vedle něj. "Ano, věřím mu," odpověděl si. "Někdy se na některých otázkách shodneme a někdy se neshodneme," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám