Hlavní obsah

Bush podepsal rozpočet Pentagonu, vetoval výdaje na zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush v úterý podepsal vojenské výdaje, které obsahují také peníze na vývoj protiraketové obrany včetně projektu v České republice a Polsku. Vetoval ale rozpočet na vzdělání a zdravotnictví. Je to šesté Bushovo veto a páté po nástupu demokratické většiny v Kongresu začátkem letošního roku.

Článek

Kongres schválil rozpočet Pentagonu pro nový rozpočtový rok ve výši 460 miliard dolarů. Rozpočet počítá s 8,7 miliardy na protiraketovou obranu, což je o 185 miliónů méně, než vláda chtěla. Z této částky bude financován chystaný štít ve střední Evropě, pro který chtěl Pentagon 310 miliónů dolarů. Nicméně poslanci z něj škrtli 85 miliónů určených na vlastní stavbu radaru v České republice a základny v Polsku. Tyto peníze dostane Pentagon, až obě země základny schválí.

Vojenský rozpočet zahrnuje peníze na zbraně a platy vojáků, ale ne 196 miliard dolarů, které Bush chtěl pro vedení válek v Iráku a Afghánistánu. Namísto toho se čeká, že demokraté schválí zatím jen 50 miliard dolarů postačujících na několik měsíců bojů. K těmto penězům navíc hodlají připojit podmínku, s níž Bush nesouhlasí - stanovení časového harmonogramu pro odchod amerických vojáků z Iráku.

Rozpočet na zdravotnictví je podle prezidenta vysoký

Bush vetoval rozpočty na zdravotnictví a vzdělání ve výši 600 miliard dolarů, a připravil tak půdu pro další střet s demokraty v Kongresu. Důvodem veta je výše tohoto rozpočtu, který je o deset miliard vyšší, než chtěl Bílý dům, a údajně vysoký počet zvláštních projektů, jimiž se poslanci chtějí zavděčit voličům ve svých státech.

Nicméně předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro rozdělování rozpočtových prostředků David Obey trval na tom, že peníze jsou určeny jen na základní projekty. Stejně tak zdůrazňoval, že jsou v nepoměru k nákladům na iráckou válku.

Reklama

Výběr článků

Načítám