Hlavní obsah

Bush chce vyslat do Iráku další tisíce vojáků

– WASHINGTON

Vláda USA chce posílit americké jednotky v Iráku o dodatečných více než 20 000 vojáků. Přednost má podle prezidenta Bushe zajištění bezpečnosti v Bagdádu. USA by podle Bushových představ měly také Iráku poskytnout hospodářskou pomoc ve výši více než jedné miliardy dolarů. Prezidentovy návrhy však nehodlají podpořit opoziční demokraté, kteří mají v Kongresu většinu.

Článek

Novou strategii USA v Iráku Bush zveřejnil ve středu večer místního času v dlouho očekávaném projevu, v němž rovněž přiznal, že irácké a americké síly bojující s radikály měly být posíleny již dříve.

"Není žádná magická formule na úspěch v Iráku", řekl Bush ve svém projevu a dodal, že si uvědomuje, že tato válka je "pro amerických lid neakceptovatelná", stejně tak jako pro něj. "Kde se dosud udály chyby, nesu zodpovědnost", řekl prezident.

Americký vojenský kontingent o počtu 132.000 vojáků by měl být podle Bushe etapově navýšen o dalších 21 500 mužů. Většina, celých pět brigád, má posílit jednotky v Bagdádu, z jehož padesátikilometrového okruhu bylo dosud hlášeno na 80 procent sektářského násilí. 4000 příslušníků námořnictva hodlá Bush nasadit v provincii Anbár, která je baštou stoupenců al-Kajdá. Zvýšit se má počet amerických důstojníků začleněných do iráckých jednotek.

Časový rámec působení nových sil v Iráku prezident nesdělil. Před projevem se spekulovalo o době kratší než rok.

Další miliardy na válku

Celkové náklady nového plánu činí 6,8 miliardy dolarů, z toho 1,2 miliardy na hospodářskou pomoc a 5,6 miliardy na vyslání dodatečných jednotek do Iráku. Za téměř čtyři roky už USA poskytly na válku v Iráku přes 350 miliard dolarů.

Irák dostane od americké vlády slíbenou pomoc, musí ale rázně zakročit proti sektářskému násilí a milicím kterékoliv náboženské skupiny, řekl Bush. Vládu v Bagdádu varoval, že jinak může ztratit podporu Američanů i Iráčanů.

Premiér Núrí Málikí má více zapojit sunnity do politického procesu, připravit zákon o spravedlivějším rozdělování zisků z ropy mezi náboženské a etnické skupiny v Iráku a zmírnit vládní politiku vůči představitelům někdejší vládní strany Baas. Má také zahájit proces zaměřený na změnu ústavy. Letos se mají v Iráku konat místní volby. Irácké síly mají převzít celkovou kontrolu nad bezpečností ve všech provinciích nejpozději letos v listopadu.

Bush ve svém projevu rovněž slíbil zastavit "příliv podpory" z Íránu a Sýrie pro útoky na americké síly v Iráku. Řekl také, že Saúdská Arábie, Egypt, Jordánsko a státy v Perském zálivu musejí pochopit, že "porážka USA v Iráku by vytvořila nové útočiště pro extremisty, a tedy strategickou hrozbu pro jejich přežití".

Demokraté Bushův plán odmítají

Ve středu se před plánovaným projevem setkal prezident Bush s předáky opozičních demokratů k prodiskutování jeho nového plánu. Tito po setkání oznámili, že se diví, že k tomuto setkání nebyli pozváni dříve. Jejich mluvčí, předsedkyně Sněmovny reprezentantů, Nancy Pelosiová, řekla, že Bushův plán nepodpoří. Jejich setkání bylo prý "oznámením, nikoliv konzultací".

Reklama

Související články

USA v Iráku nevítězí, přiznal Bush

Spojené státy ve válce v Iráku nevítězí, přiznal v úterý v rozhovoru pro list Washington Post americký prezident George Bush. Zároveň naznačil, že plánuje...

Výběr článků

Načítám