Hlavní obsah

Bude velký. Největší, co jsme viděli, varoval před hurikánem Trump

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump varoval ve středu občany před ničivou sílou hurikánu Florence, který ve čtvrtek večer nebo v noci na pátek zasáhne východní pobřeží Spojených států. Tropická cyklóna zesílila na bouři čtvrté kategorie z pěti možných a může být hůř.

Foto: Repro/Windy.com

Hurikán Florence by měl pobřeží USA zasáhnout ve čtvrtek

Článek

Šéf Bílého domu vyzval občany, aby se pokud možno evakuovali a řídili se pokyny záchranných složek. „Jděte mu (hurikánu) z cesty. Nehrajte si s ním. Je velký, možná největší, jaký jsme kdy viděli. A (doprovází ho) obrovské množství srážek. Bouře přijde a zase odejde. Jsme připraveni. Chceme, aby byli všichni v bezpečí. Máme jídlo, zdravotní potřeby, všechno, co si dovedete představit,“ ujistil v nahrávce na Twitteru Američany šéf Bílého domu.

Živel by měl nejsilněji udeřit v Severní i Jižní Karolíně.

Florence se k atlantickému pobřeží USA blíží rychlostí kolem 28 kilometrů za hodinu a pevninu zasáhne podle meteorologů ve čtvrtek a v pátek. Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 215 kilometrů v hodině a v příštích dvou dnech se zvýší nejméně na 250 kilometrů, varují podle ČTK experti. To už je hranice páté, tedy nejvyšší kategorie. Úřady očekávají záplavy a výpadky proudu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Předpokládaná trasa hurikánu Florence

„Hurikán Florence se rychle blíží. Bude tu během následujících 48 hodin a říkají, že je největší, jaký kdy viděli přicházet do téhle země. Zvládneme to. Jsme připraveni a máme myslím nejlepší lidi,“ řekl Trump.

Obchody na pobřeží amerických států Severní a Jižní Karolína jsou prázdné a místním čerpacím stanicím v důsledku horečných nákupů spěšně odjíždějících obyvatel došlo palivo.

BEZ KOMENTÁŘE: Přípravy na příchod hurikánu FlorenceVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám