Hlavní obsah

Brazílie odmítla dovoz Sputniku V

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasilia

Brazilský lékový úřad Anvisa zakázal dovoz a používání ruské vakcíny Sputnik V. Uvedl, že země sice očkovací látky nutně potřebuje, Sputnik ho ale nepřesvědčil o své bezpečnosti. Podle agentur AFP a Reuters nedodal výrobce údaje, podle nichž by bylo možné bezpečnost a účinnost vakcíny ověřit.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky od vakcíny Sputnik V

Článek

Anvisa uvedla, že má „nedostatek jasných a spolehlivých údajů o vakcíně”, a proto úřad rozhodl dovoz vakcíny nedoporučit. Gustavo Mendez z Anvisy dokonce uvedl, že úřad upozornil na adenovirus, který by mohl působit „vážné vady”. Adenovirus se ve vakcíně používá jako nosič oslabeného nepatogenního viru, který má zesilovat imunitní reakci.

Mendez doplnil, že jasno není ani v nežádoucích účincích vakcíny.

Výrobce vakcíny na Twitteru uvedl, že jde o politické, nikoliv vědecké rozhodnutí a on všechny potřebné dokumenty dodal. Na Brazílii údajně tlačily USA, aby vakcínu neschválila.

V Brazílii docházejí sedativa pro pacienty s covidem, musejí je poutat k lůžkům

Amerika

Brazilské státy přitom kvůli velkému vzestupu epidemie v posledních týdnech po další vakcíně volají, věřily právě v pomoc Sputniku.

Látka čeká na doporučení také pro užívání v Evropě, rozhoduje o ní Evropský lékový úřad (EMA). Na jeho rozhodnutí některé státy včetně ČR čekají, než by mohli začít vakcínu dovážet či používat.

Reklama

Výběr článků

Načítám