Hlavní obsah

Brazilci neunesli fotbalový debakl, zapalovali autobusy

– Sao Paulo • Aktualizováno

Dvě desítky zapálených autobusů jsou výsledkem násilností způsobených rozlícenými Brazilci po zdrcující prohře jejich týmu 1:7 v semifinále světového šampionátu s Německem. K nepokojům došlo podle policie v nejlidnatějším brazilském městě Sao Paulu, v Curitibě na jihovýchodě země a v nejméně čtyřech dalších městech.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Brazilský fotbalový fanoušek po prohraném utkání s Německem

Článek

Během večerních násilných akcí shořelo 20 autobusů v garážích na jihu města a tři další stroje v jiných částech Sao Paula. Z jednoho nezůstalo víc než zcela ohořelá kostra. Minimálně u toho se prokázalo, že ho zapálili zklamaní fanoušci.

V témže městě vyrabovali neznámí pachatelé obchod s elektronikou náležející k velkému brazilskému řetězci. Není jasné, zda i rabování souviselo s prohrou. Sao Paulo bylo ještě před začátkem mistrovství centrem sociálních protestů, kdy lidé poukazovali na astronomické náklady na šampionát. Ustaly se začátkem fotbalového turnaje, na němž byla až do úterka domácí reprezentace úspěšná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Také ve městě Curitiba obrátil rozlícený dav svou agresi především proti prostředkům hromadné městské dopravy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Napětí v brazilských ulicích po prohřeVideo: Reuters

Ve městě Belo Horizonte, kde se hrál semifinálový zápas, bylo podle prvních zpráv osm zatčených a 12 zraněných osob. V několika případech policie zasáhla i během potyček v hospodách.

V místě utkání fanoušci na ulicích pálili vlajky, uvedl list The New York Times. Jeden z fandů vylezl podle listu The Daily Mail na lampu u stadiónu a křičel: „Nic mi nezbylo. Chci se zabít. Jsem Brazilec a byl jsem ponížen!” Další muž tloukl hlavou do barového pultu a žena vedle něj křičela: „Taková ostuda.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám