Hlavní obsah

BP neví, kam s odchycenou ropou, plánuje ji spálit

Novinky, rei

Britský koncern British Petroleum (BP), který se snaží v Mexickém zálivu zastavit únik ropy z poškozeného vrtu, neví, kam s ropou, již se podařilo zachytit. Plánuje proto část spálit, uvedla agentura AP.

Článek

Kontejner, který ropu začal zachycovat minulý týden, brzy nebude kapacitně stačit. BP na místo ze Severního moře přemisťuje další plavidlo, které má kapacitu systému navýšit, stejně jako tanker, jenž má pomáhat s dopravou ropy, a zařízení, které část spálí.

Stále není jasné, kolik ropy do moře uniká. Americká vláda odhaduje, že je to mezi 2 200 000  a 4 500 000 litrů denně. Vědecký tým, který tam vyslala ale uvedl, že by to mohlo být 3 000 000 až 68 000 000 litrů. To jsou až dva plné olympijské bazény za 24 hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové záběry požáru ropné plošiny v Mexickém zálivuVideo: Reuters

Unikající ropa je v současnosti zachycována do speciálního kontejneru a následně odváděna do přistaveného tankeru, který ji dopraví na břeh. BP plánuje navíc nasadit i zvláštní zařízení na spalování suroviny nazvané EverGreen Burner, které přeměňuje surovou ropu v plyn, jenž je následně spálen, přičemž nevzniká viditelný kouř.

Záchranné akce stály už přes 1,4 miliardy 

Podle kritiků je však takový postup nebezpečný. „Je to jedno z rozhodnutí, která budou mít negativní následky,“ řekla Wilma Subraová z organizace na ochranu životního prostředí Environmental Action Network v Lousiaině. Metoda podle ní představuje další zdravotní riziko.

Ropa do moře uniká už sedm týdnů poté, co se u pobřeží Louisiany vznítila plošina Deepwater Horizon, na níž vybuchl metan. Plošina se následně potopila. Při nehodě zemřelo jedenáct dělníků. Katastrofa je největší na světě v době míru - horší byl jen únik ropy během války v zálivu.

BP na záchranné akce vynaložila už přes 1,43 miliardy dolarů. Její akcie dál klesají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám