Hlavní obsah

Bohatého Mexičana zprostil soud obvinění ze sexuálního útoku, protože si to neužil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veracruz

Mexický soudce Anuar Gonzáles Hemadi osvobodil jednadvacetiletého Mexičana Diega Cruze Alonsa z prominentní rodiny, který se podílel na únosu a sexuálním obtěžování teenagerky, které sahal na prsa a prsty jí vnikl do pochvy. Podle soudce v tom nebyl sexuální motiv a mladík si to neužil, uvedl ve středu list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z útočníků Enrique Capitaine

Článek

Diego Cruz patřil mezi čtveřici mladíků z Veracruzu, která si říkala Los Porkys. Byli obviněni, že 1. ledna 2015 unesli po silvestrovském večírku v klubu v Boca del Rio svoji 17letou spolužačku z elitní privátní školy.

Podle verdiktu, který byl zveřejněn v pondělí, Cruz stejně jako další dva stíhaní sice osahával prsa oběti a penetroval ji prsty, ale dělal to bez sexuálního motivu, takže není vinen ze sexuálního napadení.

Soudce Gonzáles dodal, že výpověď napadené nebyla dostatečně průkazná: „Svědectví nezletilé nevzneslo světlo do případu, jsou tam jen narážky, vulgární slova, blízkost, žádná situace, která dává jistotu, že došlo ke spáchání záměrného sexuálního zneužití s erotickým záměrem a snahou uspokojit pohlavní touhu.“

Gonzáles ještě dodal: „Dotýkání nebo náhodné otření, ať už ve veřejném, nebo soukromém prostoru, by nemělo být považováno za sexuální čin, jestliže tam není záměr uspokojit sexuální touhu na úkor pasivního subjektu.“

Soudce také zpochybnil, že by šlo o únos, protože dívka sice byla donucena nastoupit do auta, ale nikdy podle něj „nebyla bezmocná“.

Otec: To je snad vtip

Cruz byl souzen samostatně, protože po incidentu uletěl do Španělska, ale byl vydán do Mexika. Všichni útočníci, jimiž dále byli Jorge Cotaita Cabrales, Gererado Rodríguez Acosta a Enrique Capitaine se k útoku přiznali a dívce se omluvili se.

Verdikt rozčaroval dívčina otce Javiera Fernándeze, který řekl webu Latin Times: „S takovouto právní ochranou by se kdokoli mohl beztrestně dotknout mladé dívky. Je to neuvěřitelné, jsem šokovaný a naštvaný. Dva roky boje proti proudu, a tohle je výsledek. Odešli bez trestu a nyní jim dali právní ochranu. To je snad vtip, úplně absurdní.“

Verdikt vyvolal velké pobouření mezi ženami. „Sexuálně se jí dotýkal, ale protože si to neužil, tak to není sexuální zneužití?“ položila řečnickou otázku bojovnice za ženská práva Estefanía Vela Barba. „I když v činu nebylo potěšení, byl spáchán s cílem ponižovat,“ upozornila.

Verdikt považuje za skandální: „Vyšlo to z úst soudce. Řekl, že i když se vás dotýkají proti vaší vůli, nemusí to být zneužití.“

Nepostižitelná mládež

Případ party Los Porkys také ukázal, že zlatá mládež v Mexiku je prakticky nepostižitelná, a naopak jsou ostrakizovány oběti, které údajně vyprovokovaly svým chováním sexuální útočníky.

Napadená dívka patnáct měsíců po útoku napsala na Facebooku: „Nemám se proč kát. Chodila jsem se napít, chodila jsem na party. Oblékla jsem si krátkou sukni jako mnoho dívek v mém věku – a za to mám být souzena? Copak jsem si zasloužila, co se stalo?“

Reklama

Výběr článků

Načítám