Hlavní obsah

Bloomberg v boji o Bílý dům končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Michael Bloomberg se nebude nadále ucházet o post příštího prezidenta Spojených států. Miliardář svou kampaň za zisk demokratické nominace ve středu ukončil, uvedla agentura Reuters. V dalších bojích podpoří Joea Bidena.

Foto: Scott Morgan, Reuters

Michael R. Bloomberg při vystoupení v Des Moines

Článek

Bloomberg se k ukončení kampaně rozhodl po volebním superúterý. Ve 14 státech propadl a získal 44 z možných 1344 volitelů. Uspěl pouze v Americké Samoe.

„Životaschopná cestak k nominaci již neexistuje,” sdělil v prohlášení Bloomberg. „Budu pracovat na tom, aby se stal dalším prezidentem Spojených států,” uvedl pak na adresu Bidena. jemuž vyjadřoval podporu.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

Bloomberg se do nominačního klání zapojil až loni v listopadu a od té doby spustil i na americké poměry nebývale intenzivní předvolební kampaň, kterou financoval výhradně ze svých vlastních prostředků. Nezúčastnil se přitom prvních čtyř volebních klání a svoje naděje vsadil na úspěch v tzv. volebním superúterý, kdy se konal primární volby ve 14 státech naráz.

V těchto soubojích však zaznamenal neuspokojivé výsledky. Ještě v pondělí přitom před začátkem hlasování prohlašoval, že s kampaní hodlá pokračovat až do letního nominačního sjezdu.

Osmdesátiletý Bloomberg je jedním z nejbohatších lidí na světě. Jeho jmění pochází zejména z mediální společnosti Bloomberg, kterou založil v 80. letech 20. století. Kromě toho, že sloužil 12 let jako starosta New Yorku, se také angažoval jako štědrý dárce pro skupiny bojující proti klimatickým změnám a za striktnější kontrolu držení zbraní v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám